UBANG: Erkeklerin ve kadınların farklı dili konuştuğu Afrika topluluğu

UBANG: Erkeklerin ve kadınların farklı dili konuştuğu Afrika topluluğu

HİKAYE

.
Genel olarak konuşursak, bütün dünyada bir erkek ve bir kadın arasındaki fark cinsiyetleridir, ancak bu, güney Nijerya'daki kırsal bir topluluk olan Ubang'da cinsiyet farkı olduğundan daha fazladır.
Obudu Yerel Yönetim Bölgesi, Cross River State, Nijerya'da iki dağ arasında yer alan çiftçi topluluğunda erkekler ve kadınlar farklı dilleri konuşuyor ve birbirlerini mükemmel bir şekilde anlıyorlar.
Tahminen beş binden fazla kişi, Tanrı'nın onlara iki dili oluşturan kelimeleri verdiğine ve hiçbir dilin diğerinden üstün olmadığına inanıyor.
Erkek çocuklar, muhtemelen çocukluklarının çoğunu anneleriyle geçirdikleri için kadınların dilini konuşarak büyürler, ancak 10 yaşına kadar erkeklerin dilini konuşuyor olmaları gerekir.
"Erkeğin ulaşacağı (ulaşması gereken) bir aşama vardır ve büyüdükçe doğru dilini kullanmadığını keşfeder. Şef Oliver Ibang 2018'de BBC'ye verdiği demeçte, kimse ona erkek diline geçmesi gerektiğini söylemeyecek. Oğlan erkeklerin dilini konuşmaya başladığında, olgunluğun ona geldiğini biliyor olacak demişti.
Şef Ibang, ayrıca bir çocuğun belirli bir yaşa kadar doğru dile uyum sağlamaması durumunda, üç köyden oluşan Ubang'da -Okwersing, Ofambe ve Okiro'da "anormal" olarak kabul edildiğini söyledi. Peki, bu kadar gurur duydukları dil benzersizliğini onlara ne getirdi?
ŞefI bang bunu şöyle açıklıyor: "Adem ve Havva Tanrı tarafından yaratıldı ve onlar Ubang'dandı." Tanrı'nın niyetinin her etnik gruba iki dil vermek olduğunu söyledi. Ancak, Ubang için iki dili oluşturduktan sonra etrafta konuşulacak yeterli dil olmadığını anladı. O yüzden orada yani iki dilde durdu. "Bu yüzden Ubang'in iki dil avantajı var - dünyadaki diğer insanlardan farklıyız. " diye açıkladı.
Şef Ibang'in hikayesi, dört yıl önce topluluktan bir yaşlı olan Ogbe Sylvanus Odobi tarafından da doğrulandı.
Bunun nasıl oluştuğu ise şu şekilde anlatılıyor.
Odobi Nijer Deltası Sesine Tanrı'nın Okiro köyünün dağlarından birine indiğini ve dağın tepesinde dilleri dağıtmak için kayanın üzerinde durduğunu söylerler. 
Odobi, "Dilleri dağıtmak için durduğu yer bizim dağımız olduğu için  iki dil bizimle (Ubang ile) başladı ve izleri bugüne kadar o kayanın üzerine kazınmış durumda" dedi.
Ayrıca kendilerini tek dil kullananlardan farklı görmelerinin açıklaması ise "Tanrı, dilleri Ubang'daki kadın ve erkeklere dağıttıktan sonra, her birine (başka halklara) her iki cinsiyet için de vermeye devam ederse, dillerin topluluklar arasında dolaşmayacağını fark etti ve bu nedenle diğer topluluklara her iki cinsiyet için bir dil vermeye karar verdi. " diyorlar.
Antropolojik bir perspektiften, topluluğu araştıran antropolog Chi Chi Undie, dil ayrımlarını netleştirdi.
Çalışmaları sonrasında BBC'ye "Bu çift cinsiyetli bir kültür" dedi.
"Erkekler ve kadınlar neredeyse iki ayrı alanda faaliyet gösteriyor. Sanki ayrı dünyalardalar ama bazen bu dünyalar bir araya geliyor ve bu kalıbı dilde de görüyorsunuz."
"Ben buna teori diyorum ama zayıf."
"Çünkü Nijerya'da çok sayıda çift cinsiyetli sistem var ve henüz bu tür bir dil kültürüne sahip değiliz." diye açıklam yaptı.
BBC video kesiti:
https://www.youtube.com/watch?v=YfJqyXjHXPo&t=33s
.
Kültür ve Merak 
 

DİĞER HABERLER