Koronaya Yakalanan İlk Kişiydi, Dünyayı Ayağa Kaldıran Bilgiler Geliyor

Koronaya Yakalanan İlk Kişiydi, Dünyayı Ayağa Kaldıran Bilgiler Geliyor

DÜNYA

Dünya genelinde 2 milyondan fazla insanın hayatına mal olan koronavirüsün kaynağına ilişkin deprem etkisi yaratacak bilgiler ortaya çıktı. Çin'in Wuhan kentinden yayılan virüsle ilgili Çin devletinin tutarsız açıklamaları şüpheyi artırıyor. Virüsü kapan ilk hasta olan Çinli araştırmacı Yanling'in bir yıldır ortada gözükmemesi kafaları karıştırıyor. Geçtiğimiz günlerde Wuhan'a araştırma yapmaya giden Dünya Sağlık Örgütü'ne çeşitli zorluklar çıkartan Çin'de, ortaya çıkan yeni görüntüler ise Çin'i daha zor günlerin beklediğini gösteriyor.
Çin, Dünya Sağlık Örgütü uzmanları pandeminin kaynağına ilişkin Wuhan'da araştırmalarına başlarken, Covid-19'un ülke dışında ortaya çıktığına dair dayanıksız teorileri agresif bir şekilde pompalamaya başladı.Adeta paniğe kapılan ülkenin devlet medyası geçen hafta, salgının yurtdışında başladığının kanıtı olarak virüs semptomları olan bir kadının Kasım 2019'da Milano'da izlendiğini bildiren bir haber yayınladı.
Önde gelen bir Çinli bilim insanı, milliyetçi Global Times'da şunları söyledi: "Diğer ülkeler potansiyel olarak Wuhan'dan önce Covid salgınları yaşadı. Soruşturmalar mümkün olan en kısa sürede yapılmalı."
İtalya'dan gelen haberler birçok Çin gazetesinde manşetlere taşındı ve bunu sosyal medyada "dünya Çin'e bir özür borçludur" gibi yorumlar takip etti.
Pekin liderleri, salgının Çin'e yabancılar tarafından getirildiğini iddia ederek, pandeminin suçunu başka yöne çevirmek için defalarca girişimde bulundu.
Geçen yıl Mart ayında, Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, ABD Ordusunun Ekim 2019'da Wuhan'daki Askeri Dünya Oyunlarında birlikleri yarıştığında virüsü getirmiş olabileceğini söyledi.
Geçen Kasım ayında, Çinli bilim insanları virüsün 2019 yazında, bir sıcak hava dalgasının hayvanları ve insanları aynı su kaynaklarını paylaşmaya zorladığında Hindistan'da ortaya çıkmış olabileceğini savundu.
Bir ay sonra, devlet tarafından işletilen bir gazete, daha önce insanların ithal balıklardan enfekte olabileceği yönündeki iddiaların ardından, virüsün Avustralya'dan ithal edilen dondurulmuş ette Çin'e bulaşmış olabileceğini iddia etti.
Daha yakın zamanlarda, gazeteler ve TV kanalları, Batı'da geliştirilen Covid-19 aşılarının etkinliğini sorgulayan haberler yayınladılar.
İLK HASTA NEREDE? 
Batılı istihbarat yetkilileri tarafından, dünyanın ilk Covid-19 hastası olduğuna inanılan Çinli bir laboratuvar araştırmacısı için bir yıl süren arama çalışmaları, şüpheli bir devlet örtbasıyla engellendi.
Wuhan Viroloji Enstitüsü'nde çalışan Huang Yanling, geçen Şubat salgının ilk haftalarında Çin'de yaygın olarak paylaşılan çevrimiçi raporlarda Hasta Sıfır (ilk hasta) olarak seçildi. Bu rapor, pandemi ile yarasa üzerinde tehlikeli deneyler yaparken yanlışlıkla koronavirüsün açığa çıkmasına sebep olduğundan şüphelenilen laboratuvar arasında doğrudan bir bağlantı yarattı.
Raporlar, Yanling'in virüse yakalanıp yakalanmadığını veya hayatta kalıp kalmadığını belirtmiyor. Bununla birlikte, bu raporlar ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, tartışmalı enstitüde 2019 sonbaharında koronavirüse yakalanan birkaç araştırmacıdan birisi olan Yanling'in bu virüsü kapan ilk araştırmacı olduğu inancını destekliyorlar.
YARASA TARAFINDAN ISIRILAN ARAŞTIRMACILAR 
Wuhan Viroloji Enstitüsü'ndeki bilim insanlarının, pandeminin başlamasından iki yıl önce, uygun güvenlik ekipmanları olmadan koronavirüs taşıdığı düşünülen yarasaları ellediklerini gösteren şok edici bir video ortaya çıktı.2017 tarihli video, SARS virüsü hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalışan ekibiyle birlikte "Batwoman" (Yarasa kadıın) lakaplı bilim insanı Shi Zhengli'yi gösteriyor. The Taiwan Times'a göre, "Batwoman" daha önce işinin "herkesin düşündüğü kadar tehlikeli olmadığı" ile övünmüştü.
Videodaki bilim insanları, şok edici görüntülerde güvenlik önlemlerine karşı rahat yaklaşımları nedeniyle son derece "gevşek" görünüyor.
Bu korkunç sahneler, Covid-19'un küresel ölüm bilançosunun 2 milyonu aşmasından sadece günler sonra geldi.
Bazı bilim insanları yarasaları tutarken tehlikeli madde kıyafetleri içinde görülürken, diğerleri herhangi bir koruma giymeden atışta duruyorlar.
Virüs araştırmacısı Cui Jie, yarasa tarafından ısırıldığını hatırlıyor - acısını, dişleri eldiveninin içinden geçerken "iğne batırılmasına" benzetiyor.
DSÖ EKİBİ ENGELLENMİŞTİ 
Dünya Sağlık Örgütü bilim insanlarından oluşan bir ekip, koronavirüsün kökenini araştırmak için dün Wuhan'a gitti ancak Singapur'da iki bilim insanı, Çin'in utanç verici keşiflerin önlenmesi için burada tutuldu.

Sydney Üniversitesi'nde sağlık uzmanı olan Adam Kamradt-Scott, bürokratik gecikmenin 'Çinli yetkililerin müdahale etmeye çalışıp çalışmadığı sorusunu gündeme getirdiğini' söyledi.
Ekip, iki bilim insanının antikor test sonuçları nedeniyle Singapur'da tutulmasının ardından daha fazla engelle karşılaştı. Pozitif bir antikor testi, geçmişte birisinin koronavirüs geçirdiğini gösteriyor ancak 15 kişilik seyahat eden ekibin tamamı mevcut bir enfeksiyon için negatif sonuç almıştı.

Çalışmalarına başlamadan önce iki hafta karantinaya alınacak 13 ziyaretçi, gecikmeli seyahatlerinde Singapur'dan geldikten sonra Çinli yetkililer tarafından tehlikeli maddelere karşı giyilen kıyafetler içinde karşılandı.



Ancak Singapur'da Kovid-19 testleri pozitif çıkınca diğer iki kişinin girişi reddedildi. Halbuki tüm ekip, altın standart olan PCR testini kullanmış ve negatif çıkmıştı.

Çin'e inen 13 kişi, virüsün kökenini araştıran bir uzman panelinden yedi kişi, DSÖ için çalışan beş uzmandan ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'nden bir operatörden oluşuyor. DSÖ, diğer beş uzmanın da uzaktan katıldığını söylüyor.


Bir Çin hükümeti sözcüsü bu hafta, DSÖ ekibinin Çinli bilim insanlarıyla 'görüş alışverişinde bulunacağını' söyledi ancak kanıt toplamalarına izin verilip verilmeyeceğine dair açıklamada bulunmadı.

DSÖ ekibinin bir kısmı bir hafta önce Çin'e gidiyordu ancak Pekin'in geçerli vize alınmadığını açıklaması üzerine geri dönmek zorunda kaldı.
Pekin, kapsamlı bir soruşturma için uzun süredir baskıya direniyordu ve virüsün Wuhan'dan kaynaklanmayabileceği teorilerini öne sürdü, ancak DSÖ ekibine Çinli yetkililerle ancak aylarca süren görüşmelerin ardından izin verildi.
Ekip, erken enfeksiyon kümeleriyle bağlantılı hayvan pazarını araştıracak olsa da, Donald Trump ve başka figürlerin öne sürdüğü gibi virüsün bir Wuhan laboratuvarından yanlışlıkla salınıp salınmadığını değerlendirme planları yok.
Trump'ın önümüzdeki Çarşamba ofisten ayrılmadan önce Wuhan laboratuvarını suçlayan bir istihbarat bilgisi yayınlayacağına dair spekülasyonlar yayıla dursun, İngiltere merkezli bir uzman, enstitü için bir 'bilimsel denetim' yapmanın 'rutin bir faaliyet' olacağını söyledi.
Komünist yöneticileri, ülke sınırları içinde enfeksiyonlarını asgariye indirmedeki başarılarıyla övünerek, Çin'i 2020'de ekonomik büyümenin tadını çıkaran tek OECD ülkesi haline getirdi.
Ancak ABD, Çin'i ilk salgının boyutunu gizlemekle suçladı ve Çinli uzmanların araştırmanın ilk aşamasındaki şartları eleştirdi. Çin, geçtiğimiz Mayıs ayından bu yana ilk resmi koronavirüs ölümünü kaydetti ve vakalar, ilk salgının sona ermesinden bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
Avustralya, Nisan ayında bağımsız bir soruşturma için çağrıda bulunduktan sonra Pekin, Avustralya sığır eti, şarap ve diğer malların ithalatını engelleyerek misilleme yaptı.

milliyet.com.tr

DİĞER HABERLER