120 MİLYON DERECE ! ÇİN’İN GÜNEŞTEN SICAK NÜKLEER REAKTÖRÜ REKOR KIRDI.

120 MİLYON DERECE ! ÇİN’İN GÜNEŞTEN SICAK NÜKLEER REAKTÖRÜ REKOR KIRDI.
120 MİLYON DERECE ! ÇİN’İN GÜNEŞTEN SICAK NÜKLEER REAKTÖRÜ REKOR KIRDI. Menekşe Yalçın

120 MİLYON DERECE !
ÇİN’İN GÜNEŞTEN SICAK NÜKLEER REAKTÖRÜ REKOR KIRDI.
Çin geleceğin enerji üreteci tokamak reaktörleri üzerine yaptığı başarılı çalışmalarla sonuca ulaşmak üzere. 
Tokamak reaktörü içerisinde merkezinde bulundurduğu yüksek manyetik alan ile plazma adı verilen atom grubunu vakum boşlukta sıkıştırarak atomik çekirdek birleşmesini sağlamaktadır. Bu birleşme sırasında nötron sayısı küçük atom başka bir atom ile birleştirilerek daha ağır büyük bir atom haline getirilmekte. Verilen enerji reaksiyonu başlatınca bu birleşmeler sırasında artık bir enerji ortaya çıkmaktadır. İşte bilim insanlarının peşinde olduğu başlatılmış bir reaksiyon sonucunda bu artık enerjiyi kullanmaktır. 120 milyon derece tokamak reaktörü vakumlu manyetik alan içinde sadece bir nokta denebilecek bir alanın bir kaç saniyelik ısı değeridir. 
Çin bilim insanları şimdi bu plazmayı büyütmeye ve süreyi uzatıp düzenli enerji almaya çalışıyorlar. 
Klasik nükleer santrallerde bu işlemin tam tersi ağır atomlar parçalanmaktadır. Önce zenginleştirilmiş uranyum elde edilmesi gerekmektedir. Bu işlem masraflıdır. Atomu parçalama işlem sırasında bazı istenmeyen radyoaktif ışınlar açığa çıkar. Ayrıca reaksiyon bittiğinden sonra bile atıkları çok tehlikelidir. Klasik nükleer reaktörler çok sıkı denetimle çalıştırılmak zorundadır. Atıkları özel alanlara derinlere gömülerek imha edilmektedir.
Tokamak reaktörü klasik nükleer reaktörlere göre çok avantajlıdır. Kullanılacak Hammadde sorunu yoktur. Zira reaktörde ağır hidrojen diye de bilinen ve denizlerde bol miktarda bulunan döteryum maddesi kullanılıyor. Atık sorunu yoktur. 
Deneyde ayrıca 160 milyon santigrat derecelik plazma sıcaklığının da 20 saniye sürdürüldüğü belirtildi.
Çin Bilimler Akademisi direktörü Song Yuntao, deneyi "Çin'in fizik ve mühendislik alanlarında büyük bir başarı" diye niteledi:
"Deneyin başarısı, Çin'in kendi nükleer füzyon enerji istasyonunu kurmasının temelini oluşturuyor."
EAST'ın şu anki hedefi, plazmayı yaklaşık 17 dakika boyunca yaklaşık 100 milyon derecelik sıcaklıkta tutmak.
Kasım 2018'de EAST, çekirdek plazmasında Güneş'in iç sıcaklığının yaklaşık 7 katına, 100 milyon santigrat derecelik bir elektron sıcaklığına ulaşmıştı. Reaktör geçen yıl da 20 saniye süren 100 milyon santigrat derecelik plazma sıcaklığı elde etmişti.
Bir önceki dünya rekoru, geçen yıl 100 milyon derecelik plazma sıcaklığını 20 saniye korumayı başaran KSTAR reaktörü tarafından kırılmıştı. Bu reaktör de Güney Kore'de geliştiriliyor.
Ülkemizde bu tip bir reaktör çalışmalarına hemen başlamalıdır. Geleceğin enerjisi tokamak reaktörleridir. Tek bir reaktör tüm Türkiye’ye yetecek enerjiyi üretebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bu kişilerin emekli aylığına ek zam geliyor
Bu kişilerin emekli aylığına ek zam geliyor
En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?