YERLEŞİK HAYATA GEÇEN ESKİ TÜRK DEVLETLERİ. PEÇENEKLER

YERLEŞİK HAYATA GEÇEN ESKİ TÜRK DEVLETLERİ. PEÇENEKLER
YERLEŞİK HAYATA GEÇEN ESKİ TÜRK DEVLETLERİ. PEÇENEKLER Menekşe Yalçın


Balkaş Gölü yörelerinde I. Kök Devleti'ne bağlı olarak yaşamışlar önce Karlukların daha sonra Hazar ve Oğuzların (Uz'lar) baskıları üzerine Karadeniz'in kuzeyine gelmişlerdir. 
Rusların Karadeniz'e inmelerini engellemişlerdir. Oğuz saldırıları üzerine Balkanlara gelen Peçenekler, önceleri ücretli asker olarak Bizanslıların hizmetine girmişlerdir. Zamanla güçlenen Peçenekler, Bizanslıların Kıpçaklarla anlaşarak Peçenekler üzerine saldırtmaları sonucu Peçeneklerin siyasi varlığı son bulmuştur.
KIPÇAKLAR (KUMANLAR)
Moğol - Karahitayların baskıları üzerine Karadeniz'in kuzeyine yerleşmişler, bunlarda Peçenekler gibi Rusların Karadeniz'e inmelerini engellemişlerdir. 
 Bizanslarla anlaşarak Peçeneklerin siyasi varlığına son vermişlerdir.  Moğol akınlarına dayanamayan bir kısım Kıpçaklar Macaristan'a giderek Hıristiyanlığı benimserken bir kısmı Altınordu Devleti'ne bağlanmışlar ve bu devletin ana unsurunu oluşturmuşlardır. Ayrıca bu devletin Türkleşmesine katkı sağlamışlardır.
 Kıpçak ile Oğuzlar arasındaki savaşların "Dede Korkut Hikayelerinin" ortaya çıkmasını sağladığını unutmayalım.
OĞUZLAR (UZLAR)
En kalabalık Türk topluluğudur ve 24 boydan meydana gelmişlerdir. Orhun - Selenga yörelerinde yaşamışlardır. ò Oğuz adına ilk kez "Yeni şey Kitabeleri'nde" rastlandığı ileri sürülmüştür. 
 Önce Kök Türk, daha sonra Uygurların egemenliğinde yaşayan Oğuzlar, Kırgızların baskısına dayanamayarak batıya çekilmişlerdir. 
Oğuzların bir kısmı, baskılar sonucu Balkanlara yerleşip Bizanslıların hizmetine girmişler, Malazgirt Savaşı'nda Peçenekler ile birlikte Selçuklular tarafına geçmişlerdir. Bizanslılar, Balkanlarda kalan Oğuzları bugünkü Romanya'nın Dobruca Bölgesi'ne yerleştirmişlerdir. 
Günümüzdeki "Gökoğuzlar" (Gagavuzlar),'ın bu bölgedeki Oğuzların torunları oldukları ileri sürülmüştür. Seyhun yörelerinde kalan Oğuzlar ise "Oğuz Yabgu Devleti'ni kurmuşlardı. Selçuk Beyin öncülüğünde İslamiyet'i kabul ederek Büyük Selçuklu Devleti'ni kurmuşlardır.
SABİRLER (SABARLAR - SİBİRLER)
Önceleri Hunlara bağlı olarak yaşamışlar, daha sonra Avarların baskısı üzerine Ural yörelerine yerleşmişlerdir. Sasanilerle birleşerek Bizanslılar ile yaptıkları savaşlar sırasında Ankara, Kastamonu yörelerine kadar gelmişlerdir.  Hazarlara bağlanarak siyasi varlıkları son bulmuştur.
TÜRGEŞLER (TÜRGİŞLER)
Uzun süre I. ve II. Kök Türklere bağlı olarak yaşamışlardır.  Su - lu Kağan döneminde Emevileri durdurarak Orta Asya'nın Araplaşmasını önlemişlerdir.  Çinlilerin kışkırtmasıyla Sarı ve Kara Türgişler diye 2 ye ayrılan bu Türk Devleti'ne Karluklar son vermişlerdir.
KIRGIZLAR  Asya Hunları, Kök Türkler ve Uygurların egemenliğinde yaşayan Kırgızlar, Uygur Devletine son vererek Baykal Gölü yakınlarında devletlerini kurmuşlardır.  Önce Moğolların egemenliği daha sonra da Rusların egemenliği altına giren Kırgızlar 1991 den itibaren Bağımsız Kırgızistan Cumhuriyeti olarak yaşamlarını sürdürmektedir. 
KARLUKLAR  
Uzun süre Kök Türklere bağlı yaşayan Karluklar, Basmil ve Uygurlar ile birleşerek II. Kök Türk Devleti'nin yıkılışında yer almışlar, ancak Uygurlar ile anlaşamayarak batıya göç ederek ve Talas yöresinde devlet kurmuşlardır.
Talas Savaşı'nda (751) Çinlilere karşı İslam Arapların yanında yer alarak bu savaşın Araplar tarafından kazanılmasında rol oynamışlar ve Orta Asya'nın Çinlilerin eline geçmesini engellemişlerdir. * Karlukların, Yağma ve Çiğil adlı Türk boyları ile ilk Türk-İslam Devleti olan “Karahanlı Devleti’ni” kurduklarını unutmayalım. 
 KİMEKLER 
 Bir süre Altay Dağları yörelerinde Türk boyları ile birlikte federasyon biçiminde yaşayan Kimekler 8. yy da bağımsız olmuşlardır. ò Kitanların baskıları üzerine batıya göçmüşler ve Kıpçakların egemenliği altına girmişlerdir.
Alıntı

YERLEŞİK HAYATA GEÇEN ESKİ TÜRK DEVLETLERİ YERLEŞİK HAYAT PEÇENEKLER
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bu kişilerin emekli aylığına ek zam geliyor
Bu kişilerin emekli aylığına ek zam geliyor
En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?