Anadolu Selçukluları zamanında 13.yy başında Anadolu’da Türkmenler tarafından kurulan ve Selçuklu devletinde sosyal yapı içinde etkin ve belirleyici bir konumda olan en önemli teşkilatlardan birisi de Ahi Teşkilatıydı.
Ahi Teşkilatının kurucusu fikir ve aksiyon adamı Hâce Nasîrüddin Mahmûdyani bilinen adıyla Ahi Evren olan kişiyle yine aynı tarihte yaşamış düşündüren ve güldüren fıkraların sahibi halk filozofu Nasreddin Hoca'nın aynı kişi olduğunu biliyor muydunuz?
Ayrıca Anadolu Selçuklu devrinin en tanınmış şair ve fikir adamı Mevlâna Celalü’d-din-i Rumi’yi kısaca Mevlana’yı ise mutlaka biliyorsunuzdur.
Bu iki âlim arasında yani Nasrettin Hoca (Ahi Evren) ile Mevlana arasında yaklaşık 1230-1261 yılları arasında farklı siyasi ve tasavvufi görüşlerinden dolayı çok yönlü hatta "kanlı" mücadeleler olmuştu.
Bu mücadelelerde;
- Ahi Evren’in 1247’de Konya’da bir suikast sonucu öldürülen Mevlana’nın hocası Şems-i Tebrizi’yi,
- Mevlana’nın da 1261’de Kırşehir’de Moğollara karşı bir ayaklanma başlatan Ahi Evren’i ve onunla beraber Ahîlerin safında yer alan kendi (Mevlana’nın) oğlu Alâeddin Çelebi’yi öldürttüğü iddiaları kaynaklarda yer almaktadır.