İlmiye Bergman Erciyes Dağı'nın Zirvesine çıkan İlk Türk Kadını 1936

İlmiye Bergman Erciyes Dağı'nın Zirvesine çıkan İlk Türk Kadını 1936
İlmiye Bergman Erciyes Dağı'nın Zirvesine çıkan İlk Türk Kadını 1936 Menekşe Yalçın

Türkiye Cumhuriyeti’nin temel harcında büyük emeği olan bir ailedendi. Sessiz sedasız aramızdan ayrılmıştı, ta ki gazetelerde yayımlanan kocaman ölüm ilanılarına kadar. 1914 doğumlu İlmiye Bergman, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat ile Hunat Hatun’un torunu. Dedesi Kayserili Müderriszade Sadi Efendi, Sultan Abdülaziz tarafından “Muhaddis” namı verilen bir şahsiyet.

1936’DA ERCİYES’E TIRMANDI
İlmiye Bergman’ın babası Âlim Muhaddisoğlu ise Hunat Hatun Medresesi’nin son müderrisi, Kayseri’nin ilk sanayicisi ve müteahhiti. Un fabrikasını, Kurtuluş Savaşı sırasında Türk birliklerinin ekmek ihtiyacı için kurdu. Kayseri-Mardin, Kayseri-Sivas demiryolunun yanı sıra Türkiye’nin ilk barajlarından Seyhan ve Berdan barajlarını da yaptı.

Ortaokulu bitirdikten sonra eğitimine ara veren İlmiye Bergman, Kayseri’nin ileri gelen ailelerinden Karamehmet Ağazadeler’in oğlu; makine, uçak ve metalurji mühendisi Alaeddin Bergman’la evlendi. Belgrad Beylerbeyi Alaeddin Paşa’nın torunu olan Alaeddin, Osmanlı döneminde Almanya’ya mühendislik eğitimi için gönderilen dört kişiden biri. Memleketi Kayseri’ye 1928’de döndü, Tayyare Fabrikası’nın kurucu müdürü oldu...1936’da İlmiye Hanım, 3 bin 916 metre yüksekliğindeki Erciyes Dağı’na tırmanan ilk Türk kadını oldu.
Dolu dolu 101 yıl yaşayan, kökleri Selçuklu hanedanına dayanan bir Cumhuriyet kadınıydı...mekânı cennet olsun
Alıntı: Recep DURMAZ

İlmiye Bergman Erciyes Dağı İlmiye Bergman Erciyes Dağı'nın Zirvesine çıkan İlk Türk Kadını 1936
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bu kişilerin emekli aylığına ek zam geliyor
Bu kişilerin emekli aylığına ek zam geliyor
En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?