BEKARLIK VERGİSİ MÜMKÜN MÜ ? TARİHTEKİ 'BEKARLIK VE ÇOCUKSUZLUK VERGİSİ' ÖRNEKLERİ

BEKARLIK VERGİSİ MÜMKÜN MÜ ? TARİHTEKİ 'BEKARLIK VE ÇOCUKSUZLUK VERGİSİ' ÖRNEKLERİ

BEKARLIK VERGİSİ MÜMKÜN MÜ ? TARİHTEKİ 'BEKARLIK VE ÇOCUKSUZLUK VERGİSİ' ÖRNEKLERİ
BEKARLIK VERGİSİ MÜMKÜN MÜ ? TARİHTEKİ 'BEKARLIK VE ÇOCUKSUZLUK VERGİSİ' ÖRNEKLERİ Menekşe Yalçın

BEKARLIK VERGİSİ MÜMKÜN MÜ ? TARİHTEKİ 'BEKARLIK VE ÇOCUKSUZLUK VERGİSİ' ÖRNEKLERİ

Bekarlık vergisi özellikle evli olmayan erkeklere yönelik bir vergilendirme. Bekarlık vergisi ve çocuksuzluk vergisi uygulamaları Antik Roma döneminden 20. yüzyıla kadar farklı nedenlerle tarihte uygulandı.

Antik Roma'dan Sovyetler Birliği'ne "bekarlık ve çocuksuzluk" vergileri

'Lex Papia et Poppaea' bekarlık vergisinin bilinen ilk örneği olarak karşımıza çıkıyor. İmparator Augustus'un vergi düzenlemeleri ile Roma İmparatorluğu ilk kez bu dönem "bekarlık ve çocuksuzluk vergisi" uyguladı. Erkekler için 25 yaşından 60 yaşına, kadınlar içinse 20 yaşından 50 yaşına kadar uygulanan vergilendirme çocuksuz çiftler için de geçerli sayıldı.

1695 senesinde Birleşik Krallık, Fransa ile içerisinde bulunduğu savaşı finanse etmekte zorlanıyordu ve bu sebeple halktan yeni vergiler talep edildi. Bu vergilerden birisi de 25 yaşın üzerindeki bekar erkeklerden alınan bekarlık vergisiydi. 1706 yılında vergi kaldırıldı.

1919 yılında Güney Afrika, ülkede beyaz nüfusu arttırmak için bekarlık vergisi uygulamaya başladı.

Almanya'da Repelen kenti 1923 yılında yılında bekarlardan aylık 2 bin mark alınmasını teklif etti ancak hükümet teklifi reddetti.

İtalya'da 1927-1943 yılları arasında Mussolini düşene kadar bekarlık vergisi uygulandı. Bu süreçte İtalya'da bekarlar, evli çiftlere göre 2 katı gelir vergisi ödedi. Mussolini, İtalya nüfusunun artmasıyla ancak diğer Avrupa ülkeleri ile mücadele edebileceklerine inanıyordu.

Polonya 2. Dünya Savaşı'nın ardından 1946'da 1956 yılları arasında çocuksuz çiftlere ve 21 yaşın üzerindeki evli olmayan insanlara vergi uygulandı. Ardından 25 yaş düzenlemesi gelen vergi 1973'e kadar uygulandı.

Sovyetler Birliği 1941 yılından 1990'a kadar 25-50 yaş arası çocuksuz erkeklerden ve 20-45 arası çocuksuz evli kadınlardan kazançlarının %6'sına denk gelecek bir şekilde çocuksuzluk vergisi aldı. 90 sonrasında Sovyetler Birliği dağılana kadar olan iki yıllık süreçte vergi sadece erkeklere uygulandı.

1986 yılında Romanya nüfusu arttırmak adına bekarlık vergisi uygulamasına başladı. 89 Devrimi'ne kadar uygulama devam etti.

ABD'nin Missouri Eyaleti'nde uygulama sembolik de olsa devam ediyor

1821 yılında ABD'nin Missouri Eyaleti'nde evli olmayan tüm reşit erkekler için senede 1 dolarlık bekarlık vergisi uygulaması başlatıldı. Günümüzde hala Missouri'de 21-50 yaş aralığında olan erkekler sembolik olarak senede 1 dolarlık bir vergi ödemekle yükümlü.

1921 senesinde Montana Eyaleti benzer bir uygulamayı hayata geçirdi ve eyaletteki tüm bekarlara senede 3 doalrlık bir vergi uyguladı ancak 1922'ye gelindiğinde uygulamadan vazgeçildi.

Michigan, New Jersey ve Kaliforniya'da da tarihin farklı dönemlerinde bekarlık vergisi teklif edildi ancak reddedildi.

Mücerred vergisi
Osmanlı İmparatorluğun da tımar toprağının dışında başka işlerle uğraşan bekar erkeklerden de vergi alınıyordu.

TÜRKİYE

Bekarlara vergi tartışmasını bu topraklarda ilk başlatan Yozgat Milletvekili Süleyman Sırrı Bey'di.

Cumhuriyetin ilk yıllarında Yozgat milletvekili Süleyman Sırrı Bey, bekar erkeklerden vergi alınmasını istemiş ve TBMM’ye bu konuda önerge sunmuştur.

1929, 1932, 1940 ve 1944 yıllarında Bekarlık Vergisi'nin konulmasında ısrar etmiştir. Kurtuluş Savaşı’nda azalan nüfusun artması amaçlanmıştır.

Bekarlık Vergisi, 1949 yılında Gelir Vergisi Kanunu'nun 90. maddesi ile Bekarlık Zammı olarak yasalaştı.

Yasa, Sırrı Bey'in tam istediği gibi çıkmasa da belli oranda evlenme teşvik edildi.

Bu önergeye Türkiye'de ilk tepki gösteren kişi ünlü yazar Hüseyin Rahmi Gürpınar olmuştur. Gürpınar ”evlenmedim, evlenmeyi de düşünmüyorum, bekarlığın ceremesi kaç lira ise çekmeye hazırım” diye cevap yazmıştır.

Alıntı

BEKARLIK VERGİSİ BEKARLIK VE ÇOCUKSUZLUK VERGİSİ TARİHTEKİ 'BEKARLIK VE ÇOCUKSUZLUK VERGİSİ' ÖRNEKLERİ
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Takdir Teşekkür Alana Karne Hediyesi Var, Devlet DESTEĞİ! Öğrencilere 5.104 TL Para Ödülü Verilecek!
Takdir Teşekkür Alana Karne Hediyesi Var, Devlet DESTEĞİ! Öğrencilere 5.104 TL Para Ödülü Verilecek!
Kimya mühendisi eski müsteşardan önemli uyarı! Bu şekilde sakın tüketmeyin
Kimya mühendisi eski müsteşardan önemli uyarı! Bu şekilde sakın tüketmeyin