Reklamı Geç

Hava Yastığı Patladığında Üstündeki Bacağınız Ne Hale Gelir. Hava Yastığı Kaza Anı Açılışı

Hava Yastığının Tanımı



Hava yastığı nedir ve ne işe yarar öğrenmek için konuya hava yastığının tanımıyla başlamak gerekir. Hava yastığı ani gelişen trafik kazalarında arabaların belirli lokasyonlarına konumlandırılan, çarpışma anında çok hızlı bir şekilde içine hava ya da gaz dolarak şişen bir kumaş balondur. Hava yastığı sistemi emniyet kemeri ile birlikte sürücü ve yolcuların can güvenliğini sağlamayı amaçlayan bir koruma sistemidir. Çarpışma anında hava yastıkları saniyenin onda biri sürede şişerek açılıyor ve araç içindeki sürücü ve yolcuların büyük hasar almasını önlüyor.



Hava Yastığı Nasıl Çalışır?



Arabaların önünde bulunan çok hassas sensörler vardır. Bu sensörler, ani hız kayıplarında devreye girer. Arabalar çarpma anında ani bir hız kaybı yaşarlar. Bu darbeye bağlı hız kaybını tespit eden sensörler devreye girerek darbenin derecesini ölçerler. Otomobil şiddetli bir darbeye maruz kaldıysa devre hava yastığının açılması için sistemi harekete geçirir. Hava yastığı sisteminde bulunan Sodyum Azide maddesi çok yüksek ısıya maruz kaldığında tepkimeye girerek aniden moleküllerinden ayrılır ve ortaya nitrojen gazı çıkarır. Hava yastığını şişiren madde budur. Sensörler sistemi harekete geçirme komutu verdiğinde çok hızlı bir şekilde Sodyum Azide maddesini yüksek bir ateşle tetikleyerek nitrojen açığa çıkartır ve hava yastığının şişmesini sağlar. Tüm bu süreç araç darbe aldıktan sonra 30 milisaniyede gerçekleşiyor. Çarpma sonrasında hava yastığında bulunan küçük deliklerden nitrojenin tamamı boşalıyor.







Hava yastıklarının açılması için kaç km hızla gitmek gerektiği, düşük hızlarda yapılan kazalarda hava yastığının açılıp açılmadığı ise büyük bir merak konusu. Hava yastıklarının açılması için belli bir hız standardı mevcut. Bu standartlar Amerika ve Avrupa’da değişiklik gösterse de yakın hız limitlerinde hava yastığı devreye girecek şekilde tasarlanmıştır. Amerika’da 15 ile 20 KM/s, Avrupa’da 20 ile 25 KM/s hızda seyrederken meydana gelen çarpışmalarda hava yastığı devreye girebilmektedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Kimya mühendisi eski müsteşardan önemli uyarı! Bu şekilde sakın tüketmeyin
Kimya mühendisi eski müsteşardan önemli uyarı! Bu şekilde sakın tüketmeyin
A101’de Kaçırılmayacak İndirimler! Bu Fiyatları Gören A 101'e Önünde Kuyruk Oluşturuyor
A101’de Kaçırılmayacak İndirimler! Bu Fiyatları Gören A 101'e Önünde Kuyruk Oluşturuyor