Çin Seddi diye tanımladığımız yapının batıdaki en son noktası. Bir Ucu Okyanusa Geçmiş biçimde iken diğer ucu Dönemin Ticaret Merkezi olan bir yerleşkenin içerisinden çıkıyor.
Bakalım bu konuda neler düşünülecek…
1874-75 Yıllarında Rusya Çin’in batısında yeni yol güzergahları için A.Sosnoskii Başkanlığında teknik bir ekip gönderiyor, her ne kadar bu görevin amacı Askeri nedenlerle olsada bizi ilgilendiren kısmı, Arkeolojik olanlar olacak. Bu keşif gezisinde elde edilen veriler Thereza Christina Maria Koleksiyonunun bir parçası olarak 200 adet fotoğraf Brezilya Ulusal Kütüphanesi kayıtlarına girmesi ile ulaşılır kaynaklar haline dönüşmesi sağlanmıştır.
Jiayugan günümüzde eskiye sadık kalınacak biçimde restore edilmeye çalışılmıştır. İpek yolunun en önemli stratejik noktalarından birisidir. Çin Seddi dediğimiz duvarların batıdaki başlangıç noktasıdır. Başlangıç direkt yerleşkenin içinden başlayarak ovayı geçip geçit vermeyen Sarp dağlara doğru doğu istikametinde rota izler. Asya ülkelerinin bu konuya bakışı bu çalışmaların Doğu ile Batı arasındaki kültürel ve ekonomik ilişkilerinin karşılıklı etkileşimi açısından en önemli olay olarak ele alışları, ülkemizden bakışlarla uyuşmaz.
Duvar bir çok noktada savunma engeli olma özelliği taşımadığı nokta çokluğu, yapılışındaki amacın duvar genişlikleri düşünüldüğünde malzeme bulma, işçilik maliyetlerinin artması gibi nedenlerden dolayı da mantıklı gelmemekte.
Ülkemizde bir çok insanın bunu soylar arası bir savunma gibi tartışsa da, coğrafya üzerinde bulunan ülkeler, dönemler bu coğrafya ülkelerinin bu tip bir bakışta olmadığını göstermekte.