"Antik kitapların büyük bir bölümü dahilerin eseridir; bunlar arasında Homeros'a, Platon'a, Aristoteles'e, Demosthenes'e ve Cicero'ya atfedilenler önemli yer tutar.

"Antik kitapların büyük bir bölümü dahilerin eseridir; bunlar arasında Homeros'a, Platon'a, Aristoteles'e, Demosthenes'e ve Cicero'ya atfedilenler önemli yer tutar.

İLGİNÇ

"Antik kitapların büyük bir bölümü dahilerin eseridir; bunlar arasında Homeros'a, Platon'a, Aristoteles'e, Demosthenes'e ve Cicero'ya atfedilenler önemli yer tutar. Burada, söz konusu kitapların değerinin, onlara yazarlarından dolayı verilen önemden kaynaklanmadığını vurgulamalıyım. Dahilerin eserleri olan bu kitaplar, yazarları bilinmeseydi de günümüzde aynı etkiye sahip olacaklardı. Homeros'a atfedilen Troya hikayesinin doğruluğuna kimse inanmamaktadır; burada hayranlık duyulan şairdir ve hikaye efsanevi de olsa şairin değeri aynı kalacaktır. Kitab-ı Mukaddes yazarlarının (örneğin Musa) ileri sürdüğü hikayelere Homeros'un hikayesine inanmadığımız gibi inanmayacak olursak, elimizde Musa'nın sahtekar olduğu dışında bir şey kalmaz. Herodot ve Tacitus gibi tarihçilere, anlattıkları olayların akla uygunluğu ve inandırıcılığı ölçüsünde önem veriyoruz, daha fazla değil; böyle yapmazsak, Tacitus'un Roma imparatoru Vespasianus'a atfen anlattığı, İsa tarihçilerinin anlattığına benzeyen, topal ve kör iki adamı tedavi ettiğine dair iki mucizeye inanmamız gerekir. Aynı şekilde Josephus'un anlattığı Büyük İskender'in ordusunun geçebilmesi için Pamphylia Denizi'nin, tıpkı Mısır'dan çıkış sırasında Kızıl Deniz'de olduğu gibi ortadan ikiye bölünerek bir geçit oluşturduğu mucizesine de inanmamız gerekir. Bu mucizelerin Kitab-ı Mukaddes' deki mucizeler kadar gerçek olduğu ileri sürülse de onlara inanmayız; sonuç olarak, Kitab-ı Mukaddes'de ya da başka yerlerde yer alan olağanüstü olaylara inanmak için gereken kanıtlar, doğal ve makul olaylara inanmamız için gereken kanıtlardan çok daha fazla olmalıdır; bu nedenle Kitab-ı Mukaddes savunucuları, antik kitaplarda yer alan olgulara inandığımız için Kitab-ı Mukaddes'e de inanmamızı talep edemezler, zira bunlarda yer alan olgulara sadece makul ve kabul edilebilir bir nitelik taşıdıkları ya da Eukleides örneğindeki gibi bizzat kanıt oluşturdukları için inanmakla kalmayız, aynı zamanda Homeros'ta olduğu gibi zarafetleri nedeniyle onlara hayranlık duyar, Platon'daki gibi müspet, Aristoteles'deki gibi akıllıca olmaları nedeniyle onları onaylarız."

Thomas Paine - Akıl Çağ

DİĞER HABERLER
film izle