Nogai Han'ın ölümü nedeniyle

HİKAYE

Nogai Han'ın ölümü nedeniyle Nogai bağımsız yurt düştükten sonra. Mamai Kiyat'ın önderliğinde Nogai yurt nüfusunun çoğunluğu Kırım topraklarında kalacak ve daha sonra Kyrymnogai Hanlığı'nı yaratacak. Nogai yurtlarının yeniden yerleştirilen kısmı Altınordu'nun merkezine yerleştirildi. Nogayi'nin Khan Genghisid'i seçtiği yerde halkın adını alır ve Karanogay Khan olarak adlandırılır.

Kara Ordusu Hanı (1321-1364), Altınordu Süryani ulusunun ilk hükümdarı (1361-1364)
Kara-Nogai (Nogai), diğer adı Alp-Atguchu Bahadur, yani. En iyi tetikçi kahramanı Mangutai'nin oğlu. Genghis Nam, “Kara-Nogai, o zamanlar eşit olmayan, tetikçi bir kahramandı. Böylece, ikisi de Khizr Han ve Kara Nogai, bir ay içinde han oldu. Sadece Hızır Han, Sarai'de, Kara-Nogai tahtında - Syr kıyılarında, sol kanatta bir han oldu. ” Ve böylece 1360'da Syr Darya'nın kıyısında, başında Kara-Nogai olan yeni bir Hanat kuruldu ve adıyla bütün devlete "Nogai Yurt" adı verildi. Kara-Nogai'nin ölümünden sonra, yeğeni Tura-Temir Han, sonra Orys Han oldu. Orys Han'ın ölümünden ve Toktamys'in iktidara gelmesinden sonra, “Nogai” terimi yeniden gündeme gelir ve Ediga'yı ve “Nogai Yurt” ın son hanı olan Orys Han'ın torunlarını destekleyen göçebe soylu gruba atıfta bulunur.

Edige’nin kazandığı zaferden ve onu Ulug Ulus’un fiili hükümdarı olarak kabul etmesinden sonra, “Nogai” terimi, yavaş yavaş Yedil’den Irtış’a kadar Kıpçak kabilelerinin etnik benliği haline gelir. Nogai Yurt Nüfusu, Bu Sibirya. Kazan. Astrakhan. Kırım Hanlığı. kendilerini “ayak” olarak adlandırmaya devam etti. Sadece XVII yüzyılın başında, Nogai devletinin çöküşü ve Kuzey Kafkasya'daki etnik grubun ana kısmından bir Nogailar grubunun yalıtılmasıyla, sadece “Nogai” etneti geride kaldı.

Nogay,
Makalenin yazarı, Nogai kökenli Başkurdular, Nogaolog olan Ahmet Zaki Validi Togan'dır.

Günün Diğer Haberleri