Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren erken emeklilik yasasına ilişkin son dakika gelişmeler ger geçen gün yaşanmaya devam ediyor. ETY bekleyen vatandaşların ise dile getirdikleri en büyük sıkıntı yaşlarından dolayı artık iş bulamamaları ve özel sektörün kendilerini yaşlarından dolayı çalıştırmak istememesi olduğunu dile getiriyorlar. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) 20 yıldan beri ilk kez hükümetin gündemine girdi; Sosyal Politikalar Kurulu çalışma başlattı. Bu çalışmalar çerçevesinde taraflarla görüşülecek ve durum teknik olarak da çalışılacak. e yapılabileceği noktasında analiz çalışmaları da yapılacak. 8 Eylül 1999 öncesinde işe giren SSK'lı, Bağ-Kur'lu ve Emekli Sandığı mensuplarının tamamı Emeklilikte Yaşa Takılanlar olarak nitelenen grup içinde yer alıyor.
Bu tarihten önce yaş şartı olmadan emeklilik bekleyen bu vatandaşlar 1999'da koalisyon hükümetinin çıkardığı yasa ile yaş şartı ile karşı karşıya kalmıştı.
Bu sigortalılar prim ve yıl şartlarını tamamlamalarına rağmen yaşı doldurmadıkları için emekli olmaları sağlanamıyor.
Başkan Erdoğan'ın Sosyal Politikalar Kurulu üyesi Vedat Bilgin'i bu kesimle görüşmesi için görevlendirmesi ve bununla ilgili bir rapor hazırlanması EYT durumundaki vatandaşları umutlandırdı.
EYT İÇİN DÜZENLENECEK YASADA İÇİN HANGİ AŞAMALAR GEREKİYOR
- Ancak bu konunun çözümü için kapsamlı bir çalışma yapılması kimleri ilgilendirdiğinin tespitinin yapılması ve şartların belirlenmesi gerekiyor.
- Bu kapsamlı çalışmanın ardından konunun ayrıca Meclis gündemine gelmesi ve yasalaşması gerekiyor.
- Ancak çok fazla kişinin bu konumda olması yapının değişken olması uzun bir çalışmayı da gerektiriyor.
- Çünkü SSK'lılar için ayrı, Bağ-Kur'lular için ayrı memurlar için ayrı çalışma yapılması gerekiyor.
- Şu anda bir mutfak çalışması sürerken değişik formüller üzerinde de durulduğu bilgisi geliyor.
EYT'liler Ankara'da bir araya geldi.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Ankara Tandoğan meydanında miting düzenledi.
Çözüm için üç yol öneriliyor. Birincisi, yasa öncesi işe başlayanlarla sınırlı olarak bütün yaşa takılanlara koşulsuz ve hemen emeklilik hakkı tanınması. İkincisi bir kademelendirme yapılarak en eski girişli olanlardan başlanarak emekli edilmeleri. Üçüncüsü ise maaşların düşük tutularak dileyenlerin hemen emekli edilmesi.
EYT'lileri umutlandıran gelişme! Erdoğan talimat verdi, harekete geçildi
FOX TV'nin haberinde, Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin (EYT-SYDD), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla oluşturulan komisyona davet edildiği belirtildi.
EYT'liler, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Vedat Bilgin'e mağduriyetlerini anlattı.
FOX TV'ye açıklamalarda bulunan EYT-SYDD Başkanı Gönül Boran Özüpak, "Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Çankaya Köşkü'ndeydik. Bizim adımıza bir çalışma yapılması talimatıyla oluşturulan komisyonda bir saatlik bir görüşmedeydik." dedi.
Özüpak, "Cumhurbaşkanımızın talimatının cümlesi, bir kapıyı araladığımızın işaretidir. Prof. Dr. Vedat Bilgin, 'bu mağduriyetleri dinlemek bizim için de güzel bir veri olduğunu' dile getirdi." şeklinde konuştu.
EYT MAĞDURLARINI UMUTLANDIRAN BİR GELİŞME DE
Haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kurmaylarından bir rapor istediği aktarıldı. Beştepe'de bir EYT komisyonunun kurulduğu belirtilen haberde, komisyonunu başkanı Vedat Bilgin'in EYT'lileri dinlediği aktarıldı.
Özüpak, görüşmeye dair FOX TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Hepsini örnekleriyle anlattık. Hak verdikleri noktalar çok oldu. Umuyoruz ki görüşme sonucunda iletişimde olacağız. Cumhurbaşkanımızdan yine randevumuzu dile getirdik." dedi.
Cumhurbaşkanlığı bünyesinde oluşturulan komisyon, raporunu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunacak.
Mansur Yavaş’tan EYT’lilere prim sözü
Emeklilikte Yaşa Takılanlar Ankara'da bir mitingi düzenledi. Binlerce EYT'linin katıldığı Tandoğan'daki mitinge Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansir Yavaş bir konuşma yaparak EYT'lilere genel sağlık sigortalarını yatırma sözü verdi.
NUMAN KURTULMUŞ'TAN EYT AÇIKLAMASI
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş yaptığı açıklamada, "EYT meselesi ben de her gün, mübalağa etmiyorum. Bir tweet attığınız zaman arkasından çok sayıda kardeşimiz EYT ile ilgili yazılar yazıyor. Hakikaten dinlediğimiz zaman biz de onların meselelerine daha yakından vakıf oluyoruz ama biz de şunu söylüyoruz." ifadelerini kullandı. Kurtulmuş sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin şartları var. Bu Türkiye'de artık erken emeklilik diyebileceğimiz erken yaşlardaki emekliliği kaldırabilecek bir sosyal güvenlik yapımız yok." ifadelerini kullandı.
EYT BU YIL 1 EKİM'DE MECLİS'E GELECEK Mİ?
EYT yasasının tatilden sonra Meclis gündemine gelmesi bekleniyor.
EYT İÇİN ÖNERİLEN FİNLANDİYA MODELİ NEDİR?
Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda konu üzerinde çalışıldığını belirten uzmanlar, "Finlandiya Modeli" olarak bilinen yöntemle, Emeklilikle Yaşa Takılanlar meselesinin önemli ölçüde çözüme kavuşturulabileceğini ifade ettiler.
Uzmanlar konu hakkında şunları söylediler:
"Almanya veya daha çok Finlandiya modeli olarak bilinen model ele alınıyor. Finlandiya ve Almanya'da da emeklilik yaşı 65, 67, buralarda. Bizde ise 2008 sonrası için erkekte 61 kadında 58 yaş şartı bulunuyor.
Finlandiya'da emekliliğine belli bir süre kalanlara, alınacak maaş için her yıl yüzde 2 eksik maaş ödenmesi, yani bu maaştan emekli olunması uygulaması var. Kabul eden hemen emekli oluyor. Emekliliğine iki sene kalan yüzde dört, üç yıl kalan yüzde 6 daha az maaş ile emeklilik söz konusu oluyor. Finlandiya'da Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödemek şartı ile maaşı eski durumuna getirme imkanı da var.
EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR (EYT) YASASI NEDİR?
1998 yılında işe giren işçinin 2023 yılında emekli olması hakkı bulunurken birkaç yıl sonra çıkarılan yasa yüzünden emeklilik 15 yıl sonraya 2038 yılına ertelenmiştir. Bu yasa nedeniyle binlerce kişi EYT kapsamına dahil edilmektedir.
Raporu hazırlayan Erdursun, özellikle sosyal medyada konuyla ilgili asılsız iddiaların bulunduğunu belirterek asıl çalışmanın bu olduğunu belirtti. Erdursun, EYT çalışmasının Cumhurbaşkanlığı’nca olumlu karşılandığını sözlerine ekledi. Öte yandan raporla ilgili Cumhurbaşkanlığı’nın bir çalışma başlatabileceği kaydedildi.
Rapora göre;
2018 yılı sonu itibariyle Türkiye’de Emeklilikte Yaşa Takılanların sayısı 5.954.225 kişi olarak belirlendi. Bu rakam her ay 50 bin kişinin emekli olduğu düşünülürse 1 Eylül 2019 itibariyle 5.404.924 kişidir ve bu kişilerin emeklilik maliyeti de ortalama 1600 TL emekli maaşı üzerinden hesaplandığında 8.647.878 TL olacaktır. Yıllık EYT Maliyeti ise 8.647.878.400 X 12= 103.774.540.800TL'dir. Ancak rapora göre bugün yasa çıkarsa 5 Milyon 404 Bin kişinin hemen emekli olması mümkün değildir. Emeklilikte Yaşa Takılanların Emekliliği en az 10 yıllık süreye yayılacağı belirtilerek çeşitli nedenlerle emeklilik hakkı elde edemeyenlerin sayısının çıkması durumunda emekli olacakların sayısı 750 bin ile 1 milyon kişi aralığına düşecektir. Bu durumda yasa çıkması durumunda EYT’nin hükümete maliyeti yıllık 14 Milyar 400 Milyon TL olarak hesaplandı.
CUMHURBAŞKANI R. TAYYİP ERDOĞAN'A SUNULAN EYT RAPORU
Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) merakla söz ettikleri Cumhurbaşkanı Danışmanı Vedat Bilgin'e sunulan EYT raporuna ulaşıldı. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun tarafından hazırlanan rapor Ankara Tandoğan'daki EYT mitinginden bir hafta önce EYT Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak tarafından Cumhurbaşkanlığı'na sunuldu.
İşte kamuoyunda merakla beklenen EYT konusunda çok konuşulacak o rapor:
“HALKIN ÇALIŞMA HAYATINDA BEKLENTİLER RAPORU
BU RAPOR; BİLGİLENDİRME AMAÇLI HAZIRLANMIŞTIR
HAZIRLAYAN:
MALİ MÜŞAVİR/SOSYAL GÜVENLİK UZMANI ÖZGÜR ERDURSUN
AMAÇ;
SOSYAL GÜVENLİK VE ÇALIŞMA HAYATINDA VATANDAŞLARI İLGİLENDİREN KONULARDA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SUNMAK VE HALKIN BEKLENTİLERİNİ DİLE GETİRMEK…
KONULAR
1- EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARIN SORUNU;
08/09/1999 tarihide 4447 sayılı yasa ile ülkemizde emeklilik sistemi değişmiştir. 08/09/1999 tarihine kadar kadınlar ve erkekler 18 yaş SGK işe başlama tarihlerine göre, kadınlar 20 yıl 5000 prim günü, erkekler 25 yıl 5000 prim gününe tabi olarak emekli olmaktaydı. 08/09/1999 tarihinde 4447 sayılı yasa ile bu sitem değişmiş kadınların ve erkeklerin sigortalılık sürelerine yaş şartı eklenmiştir. Bu değişiklikle kadınların kademeli olarak 58, erkeklerin ise emeklilikleri 60 yaşına kadar uzatılmıştır. Aslında Fazilet Partisi düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesine gitti ve Anayasa Mahkemesi kadınlarda emeklilik yaşının 58, erkeklerde 60 yaş olmasını kabul etmedi. 23/02/2001 tarihli kararında yürütmeyi durdurdu. Yapılan düzenleme ile kademeli sistem getirildi. 1 Haziran 2002 tarihinde 08/09/1999 öncesi işe başlayanlarda kademeli emeklilik sistemi devreye girmiş oldu.
İlk SGK işe başlama tarihi sigortalının işverenle yaptığı sözleşme dışında, emeklilik açısından DEVLET'le de yapmış olduğu sözleşmedir. İlk işe başlama tarihine göre emekli olacağını bilen milyonlarca çalışanın emekli olacağı tarihin değişmesi büyük mağduriyetler doğurmuştur.
Emekli olacağı yaştan 5 yıl 8 yıl 13, 15 yıl daha geç emekli olmak başlı başına mağdur olmaktır. 08/09/1999 tarihinde yapılan değişikliklerin geçmişe dönük olarak uygulaması vatandaşların vicdanında yara açmıştır. Yasayı çıkartan dönemin koalisyon hükümeti barajın altında kalmıştır.
Bu konuda çözüm önerimi bilgilerinize sunuyorum.
Ülkemizde işsizlik verileri son dönemlerin en yüksek seviyesinde, 4 milyon 202 bin kişi işsiz. İşsizlik oranı 3,4 puanlık artış ile %13,0 oldu
Ülkemizde 4 Milyon 202 bin işsiz varken, emekli olup çalışanların yada iş arayanların toplam sayısı ise yaklaşık olarak 4 milyon 500 bin,
İşsizlik bu kadar artmışken düşük emekli maaşları ile geçinemeyenler çalışmak zorunda ve her geçen günde çalışmaya devam edecektir. Ortalama emekli maaşı 1600TL
Kamupersoneli.net