Crocus sativus L. Versus Metilfenidat: Randomize, Çift Kör Pilot Çalışması.
Baziar S, vd. J Çocuk Ergen Psikofarmakol. 2019.
AMAÇ: DİKKAT EKSİKLİĞİ / HİPERAKTİVİTE bozukluğu (DEHB) çocukluk ve ergenliğin en sık görülen nöropsikiyatrik bozukluklarından biridir. Hastaların yaklaşık% 30'u uyarıcılara yanıt vermez veya yan etkilerini tolere edemez. Bu nedenle, bitkisel ilaçlar gibi alternatif ilaçlar da düşünülmelidir. Bu çalışmanın amacı, DEHB'li çocukların semptomlarını iyileştirmede Crocus sativus'un (SAFRAN) metilfenidat ile güvenlik ve etkinliğini karşılaştırmaktır.
GEREÇ VE YÖNTEM 6 haftalık randomize, çift kör bir çalışmada, DEHB tanısı konulan ve tanı konulan 54 hasta (6-17 yaş arası çocuklar), DEHB tanısı konulan beşinci (DSM-5) hastaya rastgele seçildi. -30 mg / gün (<30 kg için 20 mg / gün ve> 30 kg için 30 mg / gün) metilfenidat (MPH) veya 20-30 mg / gün SAFRAN kapsülleri ağırlığına bağlı olarak (20 mg / gün <30 kg ve > 30 kg için 30 mg / gün). Belirtiler, başlangıçta ve 3. ve 6. haftalarda Öğretmen ve Veli Dikkat Eksikliği / Hiperaktivite Bozukluğu Derecelendirme Ölçeği-IV (DEHB-RS-IV) kullanılarak değerlendirildi.
BULGULAR: Çalışmayı 50 hasta tamamladı. Genel doğrusal model tekrarlanan ölçümler Veli ve Öğretmen Derecelendirme Ölçeği puanlarında iki grup arasında anlamlı bir fark göstermedi (sırasıyla F = 0.749, df = 1.317, p = 0.425 ve F = 0.249, df = 1.410, p = 0.701). Öğretmen ve Veli DEHB Değerlendirme Ölçeği puanlarının taban çizgisinden çalışma sonuna kadarki değişimler, safran grubu ile MPH grubu arasında anlamlı bir farklılık göstermedi (sırasıyla, p = 0.731 ve p = 0.883). Yan etkilerin sıklığı, safran ve MPH grupları arasında benzerdi.
SONUÇ: SAFRAN kapsülü ile kısa süreli tedavi, metilfenidat ile karşılaştırıldığında aynı etkinliği göstermiştir. Bununla birlikte, gelecekteki çalışmalar için daha uzun tedavi süreleri olan daha büyük kontrollü çalışmalar gereklidir.