Mutasyonlu virüs planları değiştirebilir ve okulların bu yıl hiç açılmamasına sebep olabilir... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan flaş bilgi paylaşımı ve mutasyonlu virüsün konuşulmayan korkunç getirisi...
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk okullarda yüz yüze eğitimin 15 Şubat 2021 tarihinde açılabileceğine dair bazı açıklamalar yapmıştı. Bilim Kurulu ise okulların 15 Şubat tarihinde açılmasına, güncel koronavirüs vaka tablosu verilerini öne sürerek sıcak bakmadığını, bir süre daha beklenmesi gerektiğini söylemişti. Dün, Sağlık Bakanı Koca, Türkiye’yi korkutan bir bilgi paylaşımında bulundu. Bakan Koca, yeni mutasyonlu virüsün 17 şehrimize yayıldığını açıkladı. Mutasyonlu Covid-19 virüsü normal Korona virüse göre yüzde 30 daha ölümcül… Üstelik bu varyasyonlu virüs, normal virüse göre yüzde 70 daha hızlı yayılıyor. Türkiye’de mutasyonlu virüs vaka sayısı şimdiden 128’e yükselmiş durumda… Yayılma hızına karşı alınan tedbirler göz önünde bulundurulduğunda, okulların bu yıl hiç açılmayacağı anlamına gelebilir…
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, mutasyonlu virüsün Türkiye’de 17 ilimizde 128 kişide görüldüğünü belirtti. Bakanın ‘’Virüsün mutasyona uğramış olması şimdilik aşı çalışmalarını etkilememektedir. Ancak yeni mutasyonlar aşı çalışmalarını da zorlayabilir’’ sözleri, durumun ciddiyetini gözler önüne sererken, öğretmenlerin daha ikinci doz aşısı olmadan okulların açılacağı düşünülemez… Her ne kadar MEB bu aşı sürecini göz ardı ederek okulların 15 Şubat tarihinde açılabileceğine dair bazı açıklamalarda bulunsa da, ikinci doz aşı uygulamalarının mart sonuna kadar devam etmesi ve diğer taraftan mutasyonlu virüs salgının giderek hızlanması, yüz yüze eğitimi imkansız hale getirebilecek boyuta taşıyabilir.
Mutasyonlu virüsün yayılma hızını neler etkiler? Kullanılan maskeler ne kadar mutasyonlu Covid-19'un yayılmasını engeller? Virüse karşı kazanılmış antikorları olumsuz yönde etkiler mi? Bu konuda yapılan çalışma tez sonuçları nedir? Normal koronavirüs için sosyal mesafe en az 1,5 metre denilirken mutasyonlu virüs için insanların ne kadar mesafeli durması gerekiyor? Hiçbir sorunun cevabı net değil… Ayrıca, mutasyonlu virüs çocukları daha fazla etkilediği de gelen iddialar arasında… Bu iddialara ve sorulara karşı bilim insanları net bir cevap vermeden okulların açılması, yeni bir felaketi tetiklemez mi?..
Bakan Ziya Selçuk, okulların açılmasına yönelik yaptığı son açıklamasında ‘’Her bir vatandaşımızın temizlik, maske ve mesafede göstereceği hassasiyetin ölçüsü okullarımızın açılış takvimine yansıyacak, emin olun’’ demiş. İyide çocuklar oyun oynarken, teneffüs saatlerinde ne kadar sosyal mesafelerini koruyabilir?.. Çocuklar temizlik, maske ve mesafede ne kadar hassas olabilir? Ayrıca, çok daha hızlı bulaşıcı ve çok daha ölümcül olduğu söylenen mutasyonlu virüs Türkiye’de giderek artarken; okulların açılması ile paralel dışarıda ki yoğunluk artmaz mı? Bundan dolayı da mutasyonlu virüsün kat be kat daha hızlı yayılmasına sebep olmaz mı?...