“YOĞUN BAKIMDAKİLERİN YÜZDE 2’Sİ VEFAT EDİYOR”
*Corona hala iş başında ama hastalık kontrol altında. Virüsün şiddetinin düşürdüğüne yönelik bir kanıtımız yok ama vakaların şiddetinde bir değişiklik var.
*Mart ayında bin 500 civarı varken, bunların yarısı yoğun tedavi gerektiriyordu. İlk günlerde hastalarımız 20 günün üzerinde hastanede kalırken bu süre 2,9 güne düştü.
*Yoğun bakımda ise 2,7 güne indi. Daha az oranda hasta entübe edilir oldu, yani solunum cihazına bağlandı.
*Salgının başlangıcında entübe edilenlerin yüzde 67’si, yoğun bakımdakilerin yüzde 53’ü vefat ediyordu. Şimdi ise entübe edilenlerin yüzde 4’ü, yoğun bakımdakilerin yüzde 2’si vefat ediyor.
EN ÇOK GÜMÜŞHANE
*Son günlerde dalgalanmaların seyri farklı illerimizde farklı olmaktadır. Vaka sayısına göre vefat oranları en çok Gümüşhane’de, en düşük ise yüzde 0,33 ile Kilis’tir.
*Son 1 ayda Ankara’da günlük ortalama vaka sayısı 127, son bir haftada günlük vaka sayısı 155, son 3 günde 177. İstanbul’da günlük ortalama vaka sayısı 620. Güne oranla baktığımızda vaka sayısı 700’ü geçmekte. İzmir’de ise son 3 günde ortalama vaka sayısı 34.
*Bursa’da giderek artış olduğunu görüyoruz. Kocaeli’de son 3 günde vaka sayısı 133, artış devam ediyor. Konya’da günlük ortalama vaka sayısı 41, son bir ayda 73, son 3 günde 88. Son gün 100’e yaklaştı.
*Diyarbakır’da günlük ortalama vaka sayısı 58, bir ayda 81, son üç günde ise 87. Son günde 100’lere yaklaştı.
“İLLERDEKİ DURUMLARI TAKİP EDİYORUZ”
*İl Hıfsısıhha kurumlarımız ildeki durumları takip etmektedir, bu kurullarımız tedbirleri alacaktır. Artık Covid-19’u tanıyoruz, daha tecrübeli olduğumuzu biliyoruz. Bunu gördüğümüze, buna inandığımıza eminim