ORTADOĞU COĞRAFYASINDA SAVAŞ NİYE HİÇ BİTMEZ ?

40 yaşımı geçtim.Dünyayı algılamaya başladığımdan beri Ortadoğu' da savaşın olmadığı bir zamanı hatırlamıyorum. Peki niye kanla yazılmış bir kaderi var bu coğrafyanın?

ORTADOĞU COĞRAFYASINDA SAVAŞ NİYE HİÇ BİTMEZ ?
ORTADOĞU COĞRAFYASINDA SAVAŞ NİYE HİÇ BİTMEZ ? Ahmet Doğru


(Aslında bu yazıyı yazarken amacım herkesin konu hakkında düşünmesini sağlamaktır. Sadece okumak veya beğeni yapmak değil aynı zamanda farklı fikir ve eleştiriler ile ek katkılar yaparak mevzuyu dahada derinleştirebiliriz. Belki bu şekilde hiç bu konu hakkında fikri olmayan birilerinin düşünmesini sağlarız. Bence bu, kuru kuruya "savaş övücülüğü" veya tam tersi "savaş karşıtlığı" yapmaktan daha faydalı olacaktır)

1) İlk yerleşimin ve medeniyetlerin varolduğu bereketli topraklar olması sebebiyle sürekli farklı devletler veya kolonilerce işgale maruz kalması ve bunun yanında petrol gibi doğal kaynakları nedeniyle sürekli değişen politik durumunun halklar içerisinde yol açtığı travmalar nedenlerden biri olabilir.

Biraz önce TV 'de bir ortadoğu uzmanı şöyle dedi ve kendisine aynen katılıyorum : "Ortadoğu'da üst yapı sürekli değişiyor ama halk sabit kalıyor. Bu yüzden buradaki halklar hem kardeşler hem de düşman."

2) Bu coğrafyada devletlerin sınırları çizilirken halkların sosyolojik yapıları göz önünde bulundurulmamış. Avrupa'nın sınırlarının çizilmesi kuralına uyulmadığından her devlette bir diğer milletten mevcut. Karışıklık o yüzden hiç bitmiyor. bitmeyecek de.

3) Tabiki en önemlisi yüzlerce yılın kronik sorunu : 3 dinin bölgedeki savaşımı ve özellikle İslam kaynaklı değişik mezheplerin kendi içinde kan davasına varan düşmanlıkları!! İslam mezheplerinin biribirine düşman olması konusuna şu an değinmeyeceğim.Bu çok uzun ve derin bir mevzu ve başka bir yazının tek başına konusu olacak kadar önemli. O yüzden bildiğim ve okuduğum kadarıyla 3 dinin Ortadoğu Coğrafyası' nda niye biribirine düşman olduklarını kısaca açıklamaya çalışayım:

Tevrat’a göre, Kenan Bölgesi tanrı tarafından İsrail oğullarına söz verilmiştir. Müslümanlar 'da, Kuran’a göre, İsrail’in bulunduğu toprakların kendilerine ait olduğuna inanır. Yahudiler bu toprakların tanrı tarafından İbrahim’in en küçük oğlu İshak’a söz verilmiş olduğuna inanırken müslümanlar Kenan Toprakları' nın İbrahim’in büyük oğlu İsmail' de dahil olmak üzere bütün torunlarına söz verildiğine inanır. Hristiyan siyonistler ise, yahudilerin bu topraklar üzerindeki haklarını desteklemekteler çünkü Yahudilerin İsrail Toprakları' na dönmesi İsa’nın ikinci gelişi için bir ön koşuldur!!

Hadi bakalım burdan yak ! Gelde işin içinden çık! Çıkılmaz ..Çıkılamamıştırda. Ama şurası kesin: Bu bedel bir şekilde ödenecek. Bu savaşlar belli bir süre daha devam edecek. Halklar ölecek, göç edecek, sefilliğin dibine vurulacak. Ne zamana kadar? Anlayana cevap yazının içinde ! Tekrar yazmaya gerek yok !

Barış Arifoğlu

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Takdir Teşekkür Alana Karne Hediyesi Var, Devlet DESTEĞİ! Öğrencilere 5.104 TL Para Ödülü Verilecek!
Takdir Teşekkür Alana Karne Hediyesi Var, Devlet DESTEĞİ! Öğrencilere 5.104 TL Para Ödülü Verilecek!
Kimya mühendisi eski müsteşardan önemli uyarı! Bu şekilde sakın tüketmeyin
Kimya mühendisi eski müsteşardan önemli uyarı! Bu şekilde sakın tüketmeyin