Kehanetler şehri: Delphi

Kehanetler şehri: Delphi
Kehanetler şehri: Delphi Menekşe Yalçın

Yunanistan'da Parnasos Dağı'nın güneybatısında bulunan Delphi (Yunanca: Δελφοί) antik çağlarda Yunan halkları için önemli bir dinî merkez konumundaydı.
Klasik dönem boyunca Apollon'a adanan kahin tapınakları içinde belki de en iyi bilinen örneği olan Delphi, antik dönemde 'Dünyanın merkezi' olarak kabul edilirdi zira o dönemde kutsal sayılan Omfalos Taşı burada bulunmaktaydı. Duvarlarına “En güzel, en adil olandır” ifadesi kazınan Delphi Tapınağı, Apollon ile ilişkilendirilmeden önce de, tanrıça Gaia, Themis, Demeter ve Poseidon gibi tanrıların tapınım gördüğü kutsal bir yer olma özelliğine sahipti. Antik Yunan dünyasının bir çok farklı kehanet merkezi vardı, fakat Delphi bunlar içinde en yetkin ve en ünlü olanıydı; Apollon’un kahinlerinden bilgelik almak için insanlar her yerden Delphi'ye gelmişler ve burası zamanla önemli bir kehânet merkezi olmuştur; M.Ö. 6. yy’da Delphi o kadar ünlü olmuştur ki büyük liderler önemli kararlarını almadan önce elçilerini kahinlere danışmak üzere buraya göndermişlerdir.
Delphi kahinlerinin tümü kadındı ve Phtia olarak adlandırılırdı. Bu kahinler, ziyarete gelenlere geleceği ve şimdiki zamanı anlatırdı. Tanrı Apollon’un onun ağzı ile insanlarla konuştuğuna inanılırdı. Bu kadınlar ilk zamanlarda çok genç ve bakirelerden oluşurlardı. Ancak Delphi’de kehânetten çok daha fazlası vardı. Yunan tanrısı Apollon’u onurlandırmak için her 4 yılda bir düzenlenen Pythian Oyunları, Olimpiyat Oyunları’nın öncüsü olarak kabul edilir ve Delphi’deki stadyumda yapılmıştır. Delphi, 1987 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiştir.

Delphi Kehanetler şehri:
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bu kişilerin emekli aylığına ek zam geliyor
Bu kişilerin emekli aylığına ek zam geliyor
En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?