Hani bamyanın minikleri makbuldür ya en pahalı bamyalar en küçükleridir, özenle tek tek ayıklanır minicik bamyalar halbuki en şifalı bamyalar en büyük en ucuz iri iri çekirdekli olanlarıdır, neden mi?
Bamya çekirdeklerinde üç önemli madde var; Glutatyon, Lectin ve Quercetin.
Glutatyon hücrelerimizi oksitlenmeye karşı güçlü bir şekilde koruyor, özellikle karaciğer ve beyin koruyucu etkisine dair önemli bilimsel veriler var.
Lectin meme kanserine karşı koruyucu olduğu bilimsel olarak gösterilmiş bir madde. Quersetin ise, akciğer, mide bağırsak, prostat kanserine ve lenfomalara karşı koruyucu.
Çekirdekler aynı zamanda demir, fosfor, bakır, K vitamini ve bol protein içeriyor. Vejetaryenler bamya yemeğindeki iri çekirdekleri nohut veya yeşil mercimekle birlikte "kıymalı bamya" kadar protein içeriğine sahip bir yemek olarak tüketebilirler.
Bir küçük kase bamyadaki çözünebilir bitkisel lif, günlük lif ihtiyacının %80'ini karşılayacak düzeyde olup; bamyada bol miktarda kan şekerini dengeleyici maddeler de bulunur...
En önemlisi ise bamyayı sevmeyenlerin 'SÜMÜKLÜ BAMYA' demelerine neden olan jelimsi reçineli maddelerin bağırsakta istenmeyen "kötü kolesterole" ve yağlara yapıştırma etkisi nedeniyle bunlara yapıştırıp dışkı ile atılmalarını sağladıkları için düzenli olarak tüketilmesi halinde kandaki "kötü kolesterolü" düşürüp "iyi kolesterolün" de artmasını sağlar...