Çoğu insan için, yiyecekleri doğru şekilde sindirmeye yardımcı olacak yeni bir enzim kaynağı sağlayarak çalışan ilaçlar vardır. İlaç almaya ek olarak, özel düşük yağlı diyetler izlenerek ve yeterli besin ve protein alındığından emin olarak semptomlar yönetilebilir.
Pankreas Kanseri Nedir?
Pankreas kanseri, diğer kanserler gibi, hücreler çok hızlı büyümeye başladığında ve sonunda bir kitle haline geldiğinde başlar. ABD’de her yıl 200.000 vaka meydana gelmektedir. Pankreas kanseri, çok erken teşhis edilmediği sürece tedavisi en zor kanserlerden biridir.
Pankreas kanseri hakkında konuşurken yapılması gereken önemli bir ayrım, bunun ekzokrin (sindirim işlevi) veya endokrin (hormon işlevi) kanseri olup olmadığıdır. Pankreas kanserlerinin yüzde 95’i ekzokrin, geri kalan doku ise endokrin tümörlerden oluşuyor. Çoğu pankreas kanseri sporadiktir (veya rastgele), ancak bazıları genetiktir. BRCA2 artık sadece meme ve yumurtalık kanseri ile ilgili değildir. BRCA2 mutasyonu ile pankreas kanseri arasında bir ilişki vardır. Diğer genler de tanındı.
Pankreas kanseri risk faktörleri şunları içerir:
Sigara içmek
Aile öyküsü
Kronik pankreatit sorunu
Yetişkin başlangıçlı diyabet
Bazı polip sendromları ve deri köstebek hastalıkları
BRCA2 ve diğer gen mutasyonları
Çoğu ekzokrin tümörün pankreasta büyüdüğü yer nedeniyle, pankreas kanserinin ilk büyümesi, safra kanalıyla birleştiği yerin hemen yanındaki pankreas kanalında meydana gelir. Bu genellikle cildin tıkanmadan sarardığı bir durum olan sarılıkla sonuçlanır. Pankreas kanserinin erken evrelerinde başka pek çok belirgin semptom olmayabilir ve semptomlar kanserin pankreastaki konumuna bağlıdır. Zamanla, çoğu hastada kilo kaybı ve ağrı gelişecektir.
Düzgün Çalışmayan Pankreasın 5 İşareti
Dışkı renginde sürekli değişim
Hepimiz sindirim sistemimizle uyuşmayan yiyecekler yemişizdir ve bazen bu yiyeceklerin bileşimi rengi veya dışkımızı değiştirebilir. Bir kez olursa, muhtemelen önemli bir şey değildir, ancak düzenli olarak açık renkli veya yüzen dışkı ile karşı karşıyaysanız, bu yeterli besin emilimi almadığınızın bir işaretidir. Pankreasınız vücudunuzun yağda çözünen vitaminleri emmesine yardımcı olan enzimler üretir ve pankreas düzgün çalışmıyorsa, yeterince A, E veya K vitamini almıyorsunuz demektir.
Mide bulantısı ya da kusma
Yukarıda belirttiğimiz gibi, pankreasınız yağları parçalamaya yardımcı olan hormonlar üretir. Pankreasınız hasar görürse, vücudunuzun yağları düzgün bir şekilde parçalama yeteneğini bozabilir ve bu da bulantı veya kusmaya neden olabilir. Hamile değilseniz veya grip probleminiz yoksa, ancak gün boyunca mide bulantısı hissediyorsanız, bir pankreas uzmanına danışmalısınız.
Karın ağrısı
Karın bölgenizdeki ağrı, gastrointestinal rahatsızlık, fıtık veya kas çekilmesi gibi birçok şeyden kaynaklanabilir, ancak aynı zamanda akut pankreatitin en yaygın belirtisidir. Ani başlayan şiddetli karın ağrısıyla uğraşıyorsanız, suçun pankreasınız olması ihtimali oldukça yüksektir.
Açıklanamayan kilo kaybı
Çoğu insan kilo verdiği için sevinir, ancak genellikle insanlar bu kilo kaybını diyette bir değişiklik, egzersizde bir artış veya sadece kalori sayarak açıklayabilirler. Ancak, kilolarınız düşüyorsa ve yaşam tarzınızda herhangi bir değişiklik yapmadıysanız, bu ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir. Pankreas kanseri genellikle ani ve açıklanamayan kilo kaybı ile ilişkilidir ve bu semptomla uğraşıyorsanız her zaman hemen bir doktora danışmalısınız.
Pankreasınız ayrıca vücudunuzun insülin üretimini kontrol eden ve kan şekeri seviyelerini düzenleyen hormonları üretmekten de sorumludur. Doktorunuz size diyabetik olduğunuzu veya glikoz seviyenizin yüksek veya düşük olduğunu söylerse, vücudunuzun bakacağı bir sonraki alanlardan biri pankreasınızdır.
Pankreas Hastalığı Tanı ve Tedavisi
Pankreatit, Ekzokrin Pankreas Yetmezliği veya pankreas kanserini teşhis etmek ve tedavi etmek için, gastroenterolog gibi bir tıp uzmanının bilgi ve becerisine sahip olması şiddetle tavsiye edilir. Teşhis tipik olarak özel laboratuvar testleri veya karmaşık görüntüleme gerektirir ve soruna bağlı olarak tedavi tıbbi veya cerrahi olabilir. Açıklanamayan kilo kaybı yaşıyorsanız, sürekli yorgunluk yaşıyorsanız, sarılık geliştiyse, devam eden mide ağrınız veya kalıcı bir bağırsak düzeni değişikliğiniz varsa bir Gastroenteroloji uzmanına görünün.
Kaynak: sağlıkhaberleri.com