Mide ve bağırsak ülserlerinde, İnflamatuar bağırsak hastalıklarında faydalıdır.

« geri 3 / 3 ileri »
Damla sakızı, geleneksel olarak enfeksiyonlar, peptik ülser, reflü, hazımsızlık ve İnflamatuar bağırsak hastalıkları için kullanılmıştır.

Damla sakızının bilimsel araştırmalara dayanan faydaları

Hazımsızlık
Geleneksel olarak sindirim sistemi hastalıklarında kullanılmıştır. Damla sakızının geleneksel kullanımını destekleyen bilimsel çalışmalar da mevcuttur.

2010 yılında yapılan bir araştırmada, Damla sakızının hazımsızlık üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırmada damla sakızı verilen hastaların % 77’sinin semptomlarında ciddi anlamda düzelme olmuştur. Bu oran plasebo verilen hastalarda % 40’dır. Damla sakızının plaseboya göre daha etkili olduğunu ve hazımsızlık için faydalı olabileceğini söyleyebiliriz.

Hazımsızlık için günde 3 defa, 300-400 mg damla sakızı esktresini bir ay kadar kullanmanız tavsiye edilir.

Gastrit Ve Ülser
Damla sakızı geleneksel olarak mide ülseri ve gastrit tedavisinde kullanılmıştır ve bu hastalıklara yönelik faydaları ile ünlenmiştir. Damla sakızının faydaları bu konuda birçok uzmanca da tavsiye edilmektedir. Damla sakızının midede gastrit ve ülsere neden olabilen H. Pilori bakterisine karşı etkili olduğunu destekleyen araştırmalar da mevcuttur. Bu araştırmalar sakız ağacının hem antibakteriyel olduğunu hem de mide rahatsızlıklarında faydalı olabileceğini gösterir.

Gastrit ve ülser rahatsızlığına karşı damla sakızından yararlanmak istiyorsanız hazımsızlıktaki gibi kullanabilirsiniz. Ancak dozu iki katına çıkartarak kullanmanız daha etkili olabilir.

Enflamatuvar Bağırsak Hastalıkları
Damla sakızı doğrudan mide ve bağırsak rahatsızlıklarına yönelik etkileri açısından da araştırılmıştır. Bu çalışmalar, damla sakızının, mide ve bağırsak ülserlerinde, enflamatuvar bağırsak hastalıklarında faydalı olabileceğini göstermiştir.

Örneğin 2018 yılında yapılan ve damla sakızının, enflamatuvar bağırsak hastalıkları üzerindeki etkilerini araştıran bir çalışmada, katılımcılara 3 ay boyunca her gün 2.8 gram damla sakızı verilmiştir. Araştırma neticesinde katılımcıların hastalık belirtilerinde ve hastalıklarıyla ilgili değerlerinde iyileşmeler görülmüştür. Böylece bu konuda da damla sakızı faydaları ortaya çıkmıştır.

Kolesterol Ve Diyabet
Yüksek kolesterol ve diyabet kalp hastalıkları riskini arttıran en önemli rahatsızlıkların başında gelir. Araştırmalar damla sakızının toplam kolesterol, düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol (LDL), toplam kolesterol, yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol (HDL), insülin direnci ve kan şekeri seviyelerini iyileştirdiğini göstermektedir.

Bu araştırmaların birinde katılımcılara günde 3 defa 330 mg saf damla sakızı verilmiştir. Damla sakızı alan katılımcıların kolesterol ve kan şekeri seviyelerinde iyileşme görülürken, damla sakızı almayan grupta herhangi bir değişiklik görülmemiştir.

Kanser
Kanser dünya çapında en çok ölüme neden olan hastalıklardan biri olduğu gibi hastaları hem psikolojik hem de ekonomik olarak olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ve radyoterapi ilaçlarının da ağır yan etkileri göz önünde bulundurulduğunda gün geçtikçe daha çok kişi doğal tedavi yöntemlerine ilgi duymaya başlamaktadır.

Damla sakızı potansiyel olarak kansere karşı da kullanılabilir. Test tüplerinde yapılan araştırmalarda damla sakızı 0.01 ila 100 μM dozları arasında uygulandığında kanser hücrelerinin ölmesini sağlamıştır.

Damla sakızının etkili olduğu kanserler arasında safra kanalı kanseri, pankreas kanseri, mide kanseri ve kolon kanseri bulunmaktadır. Damla sakızının bu etkileri içerisinde yüksek miktarda bulunan polifenol bileşiklerle ilgilidir.
Bununla beraber araştırmalar test tüplerinde yapıldığı için insanlar üzerindeki etkileri kesin değildir ve kanser ilaçlarının yerini almamalıdır. Ancak damla sakızından yardımcı tedavi olarak faydalanabilirsiniz. Damla sakızı faydaları bu konuda oldukça belirgin şekilde kendini gösterir.

Diğer Faydaları
Damla sakızının tükürük salgısını arttırdığını ve diş etlerini temizlediğini gösteren çalışmalar da mevcuttur. Bu özelliğiyle ağız sağlığının korunması için kullanılabilir. Bu faydasından yararlanmak için gün içinde 3-4 defa damla sakızı çiğneyin.
Alerjik astım, akciğerdeki hava yollarında enflamasyon, eozinofili ve aşırı duyarlılık olmasıdır. Sıçanlar üzerinde yapılan bir araştırmada, damla sakızının enflamasyonu ve eozinofiliyi bastırdığı, hava yollarındaki aşırı duyarlılığı dindirdiği görülmüştür. Araştırma sıçanlar üzerinde yapıldığı için belirli bir kullanım şekli ve dozaj belirtemiyoruz.
Damla Sakızı Zararları
Sakız ağacı reçinesini tüketmenin bilinen bir zararı yoktur. Ancak nadiren de olsa alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Eğer Pistacia türlerine alerjiniz varsa, damla sakızına da alerjiniz olabilir.

Damla sakızı kullandıktan sonra mide bulantısı, kusma, döküntüler veya herhangi bir belirti ortaya çıkarsa, damla sakızını daha fazla tüketmeyin ve mutlaka doktorunuza danışın.

Sakız ağacı reçinesinin hamilelik ve emzirme döneminde kullanımına dair yeterli bilgi mevcut değildir. Damla sakızı zararları bu konuda oldukça dikkatli şekilde kendini gösterir.

EN ÇOK OKUNANLAR
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Baba Vanga'nın ürpertici 2025 kehaneti: 3 Ay sonra her şey değişecek
Baba Vanga'nın ürpertici 2025 kehaneti: 3 Ay sonra her şey değişecek
Takdir Teşekkür Alana Karne Hediyesi Var, Devlet DESTEĞİ! Öğrencilere 5.104 TL Para Ödülü Verilecek!
Takdir Teşekkür Alana Karne Hediyesi Var, Devlet DESTEĞİ! Öğrencilere 5.104 TL Para Ödülü Verilecek!