FELAKETLERİN FAYDASI

İlk önce başlık yadırganır gibi olsa da sağlıklı düşününce bazı insanlığı sarsan büyük felaketler, faydalı olmuşta denilebilir.

FELAKETLERİN FAYDASI
FELAKETLERİN FAYDASI Menekşe Yalçın

Örneğin 1347 yılında ortaya çıkan büyük veba salgını.

‘’Kara Ölüm’’ün tarihi, insanoğlunun toprakla haşır neşir olması ile başlamıştır. Doğal toprakların yok edilmesi, üzerinde yaşayan canlıları (pire, sivrisinek, sıçan, kene) insanların yaşam alanlarına girmeye zorladı. Bu hayvanlarda beraberlerinde veba, tifüs ve sıtma gibi bulaşıcı hastalıkları taşıdılar. Coğrafyada yaşayan insan sayısı arttıkça, salgının vurduğu darbe büyüdü, toplu ölümler arttı.25 milyon o zaman için korkunç bir rakamdır.

Bu öyle korkunç bir salgındı ki, kendi öldürme hızı onun sonunu getirdi. Süratle öldürdüğü insanlar, başkalarına, başkalarına temas etmesini engelleyip, bu korkunç salgını kendi kendine yok etti.

Peki bu salgının faydası neydi? Avrupa da insanlar ilk kez kilisenin sarsılmaz otoritesini sorgulamaya başladı. Kediler şeytandır diye saçma fetva verip farelerin ve hastalığın çoğalmasını sağlayan kilise birde topluca dua edenlerin hastalığı daha çok yaymasını sağladı. Kuru dua ve temennilerin değil, aklın bilimin insanlığın kurtuluş çaresi olduğu fark edildi.Batı dinde reform ve bilim alanında rönesans yapmayı böyle başardı ve müspet sonuçlarını aldı.Dünyanın hakimi oldu.

Osmanlı 14. yüzyıl da ,nüfusunun yüzde altmışını salgında kaybetmiş Avrupa'da kolaylıkla fetih ve ilerlemeyi başardı.O salgın Avrupayı 150 yıl geride bıraktığı için bu osmanlı için bulunmaz bir fırsattı. Tarih ve gerçeği asla bir arada tutamayanların itirazları olabilir. Ama gerçek gerçektir. Tıpkı Habsburg hanedanına karşı durabilen Fransa ve İngiltere'nin Osmanlının, dolaylı ve beklenmedik yardımı sayesinde bunu başardıkları gibi. Tıpkı Ortodoks mezhebinin Osmanlı sayesinde ayakta durması ve tüm Balkanların Katolik bağnazlığından yakasını sıyırması gibi. İtiraz eden ve tarihi
masal kitaplarından okuyan çapsızlara şu örneği verebilirim.Sırp Ortodoks kilisesini, Sokullu Mehmet paşa bizzat desteklemiştir.

Günümüzde Corona virüsü var, ve yeni bir virüs türü de çıkabilir ilerde. Bakteri ölebiliyor ama virüs duvara yapışsa ,yine yaşayıp, başka bir canlıya temas halinde bulaşıp öldürebilen bir yapıya sahip. İnsan oğlu, modern yaşamın sterilize koşullarında ,sahip olduğu bağışıklık sistemini hızla kaybediyor. Hızla büyüyen dünya nüfusu için artık tehlike çanları çalıyor, mahşerin dört atlısı, ölüm tırpanını savurmaya hazır bekliyor.

Acaba dünya çapında bir virüs salgınında ne yapılacak.? Hükümetler kendi vatandaşlarını mı katledecek.? Sadece elit insanlar mı özel güvenlikli bölgelerde yaşamayı hak edip, milyarlarca insan ölüme terk mi edilecek? Bunları hiç düşündünüz mü? Bunlar sizce hiç yaşanmayacak mı?

İnstagram historymankemer

FELAKETLERİN FAYDASI FELAKETLER
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Takdir Teşekkür Alana Karne Hediyesi Var, Devlet DESTEĞİ! Öğrencilere 5.104 TL Para Ödülü Verilecek!
Takdir Teşekkür Alana Karne Hediyesi Var, Devlet DESTEĞİ! Öğrencilere 5.104 TL Para Ödülü Verilecek!
Kimya mühendisi eski müsteşardan önemli uyarı! Bu şekilde sakın tüketmeyin
Kimya mühendisi eski müsteşardan önemli uyarı! Bu şekilde sakın tüketmeyin