İşlemedikleri Bir Suç Yüzünden Tam 36 Yıl Boşu Boşuna Yatan 3 Arkadaş Temize Çıktı: Gençlikleri Boşu Boşuna Giden 3 Hayat

İşlemedikleri Bir Suç Yüzünden Tam 36 Yıl Boşu Boşuna Yatan 3 Arkadaş Temize Çıktı: Gençlikleri Boşu Boşuna Giden 3 Hayat

İşlemedikleri Bir Suç Yüzünden Tam 36 Yıl Boşu Boşuna Yatan 3 Arkadaş Temize Çıktı: Gençlikleri Boşu Boşuna Giden 3 Hayat
İşlemedikleri Bir Suç Yüzünden Tam 36 Yıl Boşu Boşuna Yatan 3 Arkadaş Temize Çıktı: Gençlikleri Boşu Boşuna Giden 3 Hayat Menekşe Yalçın

Adalet hata götürmez bir kurumdur. En ufak bir hata, bir insanın tüm hayatını yok edebilir.

Bu 3 arkadaşın hayatı ve gençlikleri yapılan bir hata yüzünden kayboldu

Maryland eyaletinin Baltimore şehrinde yaşayan çocukluk arkadaşları Alfred Chestnut, Ransom Watkins ve Andrew Stewart, 1983 yılında 16 yaşındayken, Harlem Park’ta okuyan 14 yaşındaki bir öğrenciyi öldürdükleri suçlamasıyla tutuklandı ve kısa bir süre sonra hapse mahkûm edildi. Yetkililer, zanlıların, ceketini çalmak istedikleri çocuğu 22 kalibrelik bir tabancayla boynundan vurduğunu savundu. Gerçek ancak 36 yıl sonra ortaya çıktı, Artık 50’li yaşlarında olan arkadaşlarından biri “Hep bugünü hayal ettim” derken, diğeri de “Yolculuğum daha yeni başlıyor” yorumunu yaptı. Savcı 3 arkadaştan özür diledi.

Kasım 1983’te işlenen bir cinayet…
1983 yılının kasım ayında, bir öğleden sonra Baltimore ortaokulunun koridorunda 14 yaşındaki DeWitt Duckett silahla vurularak öldürüldü. Cinayetin sebebi olarak giydiği Georgetown Üniversitesi montu gösteriliyordu.

Saldırı herkesi şoke etti.
Çünkü Baltimore Ortaokulu’nda daha önce hiç böyle bir saldırı gerçekleşmemişti. Polisin üzerinde olayı bir an önce çözmesi için büyük bir baskı vardı. 
Cinayet suçuyla tutuklanan 3 genç.
Polis kısa süre içerisinde cinayeti işledikleri gerekçesiyle 3 genci tutukladı. Cinayetten hüküm giyen gençler ömür boyu hapis cezasına çarptırıldılar.

36 yıl sonra gelen “pardon”
Başından beri suçsuz olduklarını savunmalarına rağmen 36 yıllarını cezaevinde geçiren üç adam, dün çıkarıldıkları mahkemede aklandı.

Eyalet savcısı Marilyn Mosby, 50’li yaşlarına gelen üç adama hitaben, “Bir cezaevi hücresini hiç görmemeliydiniz. Bu sistem adına sizden ve ailelerinizden özür diliyorum” dedi.

“Hep bugünü hayal ettim” 
Mahkeme çıkışı basının karşısına geçen üç arkadaştan Alfred Chestnut, “Hep bugünü hayal ettim” dedi. Andrew Stewart ise kararı duyunca ağladığını belirtti ve “Yolculuğum daha yeni başlıyor çünkü şu anda nasıl yaşayacağımı öğrenmek zorundayım” ifadelerini kullandı.

Tüm kanıtlar aksini göstermiş.
Aklanmaya giden süreç, Alfred Chestnut’ın geçen yıl mühürlenmiş mahkeme kayıtlarına erişmek için yaptığı başvurunun ardından başladı. Bunun üzerine savcılık dosyayı gözden geçirmeye karar verdi. Savcılar, ilk soruşturma sırasında pek çok tanığın mahkemede cinayeti başka bir öğrencinin işlediğine dair ifade verdiğini gördü. Söz konusu zanlının da 2002 yılında yaşamını yitirdiği belirtildi. 
Fotoğraflarından teşhis edilememişler.
Dahası; Chestnut, Watkins ve Stewart’ı katil olarak gösteren dört gencin, mahkemeden önce yapılan soruşturmada üç arkadaşı fotoğraflarından teşhis edemediği, üstelik bu konuda defalarca başarısız oldukları belirtildi. İfadelerin de polis baskısı altında verildiği ve daha sonra geri alındığı kaydedildi. Görgü tanıkları aileleri olmadan sorguya çekildiklerini anlattı.

Daha önce benzer başka bir olayda mahkeme, suçsuz yere 35 yıl hapis yatan kadına devletin 3 milyon dolar ödemesini kararlaştırmıştı.
Cathy Woods isimli kadın, cinayet suçlaması ile gözaltına alınmış ve mahkeme hapse mahkum etmişti. Kadın, delillerin yeniden incelenmesi sonrası 35 yıl sonra suçsuz olduğu anlaşılınca 2015 yılında serbest bırakılmıştı. Woods’un avukatı ‘insan hakları ihlali’ suçlaması ile devlet aleyhine dava açmıştı. Dava sonuçlandı. Mahkeme, bugün 68 yaşında olan kadına, devletin 3 milyon dolar ödemesine hükmetti.

39 yıl cezaevinde kaldıktan sonra suçsuz olduğu anlaşılan kişiye 21 milyon dolar tazminat
ABD’nin Kaliforniya eyaletine bağlı Simi Valley’de, eski kız arkadaşıyla oğlunu öldürmekten suçlu bulunan ancak 39 yıl cezaevinde kaldıktan sonra suçsuz olduğu anlaşılan Craig Coley’ye 21 milyon dolar tazminat ödenmesine karar verildi.

Şu anda 71 yaşında olan Coley, 1978 yılında eski sevgilisi Rhonda Wicht ve onun dört yaşındaki oğlu Donald’ı öldürmekten şartlı tahliyesiz ömür boyu hapis cezasına mahkum edildi. Başından beri suçsuz olduğunu savunan Coley, soruşturmacıların kendisini temize çıkaran DNA örnekleri bulmasının ardından 2017 yılında serbest bırakıldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Takdir Teşekkür Alana Karne Hediyesi Var, Devlet DESTEĞİ! Öğrencilere 5.104 TL Para Ödülü Verilecek!
Takdir Teşekkür Alana Karne Hediyesi Var, Devlet DESTEĞİ! Öğrencilere 5.104 TL Para Ödülü Verilecek!
Kimya mühendisi eski müsteşardan önemli uyarı! Bu şekilde sakın tüketmeyin
Kimya mühendisi eski müsteşardan önemli uyarı! Bu şekilde sakın tüketmeyin