Sibirya mezarında bulunan Kleopatra’nın kolyesi.

Sibirya mezarında bulunan Kleopatra’nın kolyesi.
Sibirya mezarında bulunan Kleopatra’nın kolyesi. Menekşe Yalçın

Parlak renkli lamine camdan yapılmış, paha biçilmez mücevherler Altay Dağları’ndaki uzak bir höyükte 25 yaşında bir kadının boynunu süslüyordu.

Bilim adamları, 2.300 ila 2.400 yıl önce öldüğünü ve permafrostta korunan şaşırtıcı vücut sanatının dünya çapında ilgiye yol açtığı ünlü dövmeli ‘Prenses Ukok’un akrabaları olduğunu söylüyor .

Aslında, ‘Kleopatra’nın Kolyesi’ olarak adlandırılmış olmasına rağmen, çok renkli kolye, Antik Mısır’ın egzotik son Firavunu’nu ön plana çıkarıyor ve Büyük İskender’in İyon Denizi’nden Himalayalara kadar egemen olduğu zamanlardan geliyor.

17 boncuk kolye eski Sovyetler Birliği’nde tamamen sağlam ve tamamen benzersizdir.

Arkeologlar, İskit dönemi çağında Sibirya’da uygarlık seviyesine yeni bir ışık yaktığını söylüyorlar.

‘Bulduğumuz şey, yerel öneme sahip olmaktan çok daha fazlasıdır’ – dedi. Rusya Bilimler Akademisi Sibirya Şubesi Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü’nden 53 yaşındaki Profesör Andrey Borodovsky.

‘Yabancı meslektaşlarımızın camın kimyasal bileşimi, kolyenin kökeni ve yapıldığı tarih hakkında uzmanlıklarını isteyebiliriz’.

Aslen 2004’te ortaya çıkan kolye, hiç bir zaman halka açık sergilenmedi – bu gelecek için planlanmış olsa da – çünkü Andrey Borodovsky’nin ekibi Altay Dağları’ndaki Chultukov Log mezar höyüklerinde bulgularını incelemeye devam ediyor.

Sibirya arkeolog, “Kolyenin çarpıcı bir renk çeşitliliği, derin ve açık sarı ve mavinin güzel tonları var” dedi.

‘Altay antikalarıyla 30 yıldan fazla bir süredir çalıştım ve bu kolye muhtemelen şimdiye kadar gördüğüm en güzel keşif.’

Sadece kesik uçlardan görülebilen çok renkli desenlere sahip cam kamışı veya çubukların üretimini içeren ‘Millefiori’ tekniği ile yapılır. Çubuk bir fırında ısıtılır, ince oluncaya kadar çekilir, ancak tasarımı camın enine kesitinde tutar. Soğuyunca boncuklar halinde kesilir.

‘Boncuklar tendondan yapılmış bir ip üzerine kondu. Her boncuk oldukça geniş, çapı 2 ila 2.5 cm’dir. Gömüldüğü zaman boynundaydı, kolyedeki tozu temizledikten hemen sonra çektiğimiz fotoğrafta net bir şekilde görebilirsiniz. ‘

Asıl bulgu, Profesör Borodovsky’nin 50 yaşındaki eşi Yelena tarafından da arkeolog oldu. “Bu benim kazı planımdı – ama onları buldu” dedi.

“Görünüşe göre hiçbir toka yoktu. Karım her zaman çok titizlikle çalışır ve izleri yoktu, bu yüzden varsayımımız bağlı olduğu yönünde.

“Boncukların arasında hiçbir şey yoktu, düğüm yok, bunun gibi bir şey yoktu. Boncuklar tel boyunca serbestçe hareket etti. ‘

“Daha sonra benzin istasyonu tarafından devralınan bir noktada çalışıyorduk. Acil bir kazıydı, acele ediyorduk – ve neredeyse başardık. Şimdi üzerine bir benzin dolum istasyonu inşa edildi ‘.

Profesör, boncukların yaşlarının 2.300 ila 2.400 yıl arasında olduğundan emindir, çünkü mezarlık höyüğündeki Sibirya için çok daha yaygın olan ayna ve bıçak gibi diğer eserlerin bu döneme ait olduğu bilinmektedir. Oysa kolyenin varlığı, önceki tüm Sibirya mezarlarındaki keşiflerle karşılaştırıldığında tamamen benzersizdir.

“Kırım’da İskit höyüklerinde benzer görünüşlü buluntular var, ancak bunlar sadece tek boncuklardı – asla tam bir kolye değildi” dedi.

‘Kadınımız Pazyryk halkına ait. “Prenses Ukok” olarak anılan kabile kadınıydı . Mezarların zamanı çok yakın, ikisi de MÖ 4. yy civarında gömüldü. ‘

Bilim adamları, cam hazinenin eski Mısır’dan geldiğine – şüphelendikleri gibi – ancak kesinlikle Orta Doğu’dan bir zanaatkar tarafından yapıldığına dair uzman onayı beklemeliler. O zamanlar dünyanın hiçbir yerinde bu teknik yoktu. ‘Boynuzsuzluğun çok değerli olduğunu düşünüyor. Royal Pazyryk mezarlarında bile böyle bir kolye yoktu.

‘Eğer o zamanki değeri anlamaya çalışırsan, muhtemelen birkaç düzine attı’. Ve şimdi? Paha biçilemez.

Andrey Borodovsky, “Bu boncukların seviyesi, kesinlikle herhangi bir dünya müzesinin isteyeceği şeyler arasında olmalarıdır” dedi.

 
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Takdir Teşekkür Alana Karne Hediyesi Var, Devlet DESTEĞİ! Öğrencilere 5.104 TL Para Ödülü Verilecek!
Takdir Teşekkür Alana Karne Hediyesi Var, Devlet DESTEĞİ! Öğrencilere 5.104 TL Para Ödülü Verilecek!
Kimya mühendisi eski müsteşardan önemli uyarı! Bu şekilde sakın tüketmeyin
Kimya mühendisi eski müsteşardan önemli uyarı! Bu şekilde sakın tüketmeyin